Şcoala de vară Porolissum – alternativă de petrecere a timpului liber în vacanţa de vară

Peste 50 de copii au participat, în perioada 8-12 august, la „Şcoala de vară Porolissum”, un program socio-educativ aflat la a doua ediţie, ce îşi propune să ofere elevilor cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, alternative de petrecere a timpului liber în vacanţa şcolară. Evenimentul a fost organizat de către Episcopia Sălajului şi a presupus activităţi diferenţiate pe categorii de  vârstă, în vederea dezvoltării unor abilităţi practice, de cunoaştere, artistice şi de socializare, în  spiritul  promovării valorilor moral-creştine. Acestea s-au derulat la Şcoala Generală “Porolissum” din Zalău, acolo…

Mai mult...

Directorul societăţii Citadin a fost schimbat

O primă schimbare după instalarea noii conduceri a municipiului s-a produs la vârful unei societăţi de o importanţă majoră pentru Zalău. Firma Citadin SA, subordonată Primăriei municipiului, are un nou director. Astfel, începând de miercuri, 10 august, conducerea societăţii a fost preluată de Viorel Făgărăşan, şeful producţiei din aceeaşi societate până la data numirii în noua funcţie. Virgil Nicora, fostul director, şi-a încheiat mandatul pe care l-a îndeplinit timp de patru ani, iar Adunarea Generală a Asociaţilor din cadrul societăţii nu a mai dorit ca acesta să mai rămână în fruntea…

Mai mult...

Adrian Gontariu va fi antrenat la Zalău de fostul coechipier de la Deltacons Tulcea

După o pauză de şapte ani, Adrian Gontariu, cel mai bun produs al voleiului sălăjean din ultimul deceniu, a ales să se întoarcă acasă. Acesta a semnat de curând cu Volei Municipal Zalău un contract valabil pe o perioadă de două sezoane, afirmând că a luat această decizie, în primul rând pentru a fi alături de soţie şi de băieţelul de câteva luni. Cel mai bun universal din România la ora actuală speră să obţină cu formaţia zălăuană titlul de campioană. „Mass-media locală m-a taxat de fiecare dată pentru faptul…

Mai mult...

Amestecand cu reductoare melcate

Nicio bucatarie nu este completa fara un mixer, acel dispozitiv care automeaza amestecarea, batutul si multe alte operatiuni repetitive necesare pentru prepararea mancarii. Aceste aparate folosesc doua palete care sunt rotite la diferite viteze prin intermediul la reductoare melcate, pentru amestecarea omogena a ingredientelor necesarea pregatirii mancarurilor noastre preferate, de la salata de vinete pana la cremele folosite la torturi. Exista, insa, o multitudine de versiuni ale mixerelor de la cele de mana si blenderele pe care le intalnim in toate bucatariile pana la mixerele industriale, de mari dimensiuni, intalnite…

Mai mult...

Plecarea Valeriei Motogna de la CSS Zalău naşte controverse

„Colaborarea cu Vali Motogna s-a încheiat fără o strângere de mână” Fosta handbalistă Valeria Motogna, port-drapelul României la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, a devenit vara trecută antrenor de handbal în cadrul Clubului Sportiv Şcolar Zalău. Aceasta a fost succesoarea Elenei Tadici, care a decis să se pensioneze după o carieră de 35 de ani de antrenorat. Însă, după numai un an de activitate, Motogna s-a despărţit de CSS Zalău, precizând că sunt mai multe motive care au stat la baza deciziei de a se despărţi de clubul…

Mai mult...

Efective suplimentare de poliţişti mobilizate în mini-vacanţa de “Sfântă Mărie”

Peste 300 de poliţişti vor acţiona în perioada 12-15 august a.c., pentru ca sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie petrecută de cetățeni într-un climat de ordine, linişte şi siguranţă publică. Astfel, în perioada 12-15 august a.c., peste 300 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice și arme, explozivi şi substanţe periculoase, vor executa misiuni specifice pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică. Din totalul poliţiştilor aflaţi în misiune, 261 sunt de ordine publică, 34 de la rutieră,  21 de la investigaţii…

Mai mult...

Au încercat să falsifice paşapoartele copiilor și au ajuns în instanță

Patru persoane au fost trimise în judecată de către procurorii din Zalău, într-un dosar de fals privind identitatea. Potrivit unui comunicat de presă remis redacției de către oficialii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Cornel-Romeo Rezmiveș este acuzat că în 14 decembrie 2015, împreună cu inculpata Mariana-Anca Rezmiveș, folosind în mod fraudulos documentele reale de identificare a celor doi copii ai lor, au solicitat reprezentanţilor Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, eliberarea a două paşapoarte temporare, prezentând pentru fotografiere alţi doi minori. Anton Muntean şi Mirela Banciu,…

Mai mult...

Unde este medaliata cu bronz din 2015?

Tot mai multă lume se miră de prestaţiile sportivilor noştri la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, însă, aceste evoluţii nu sunt altceva decât consecinţele unui sistem tot mai defectuos de la un an la altul, în care „mafia” politicului şi interesele obscure şi-au înfipt tot mai adânc „tentaculele”. Cei care conduc sau încearcă să conducă destinele sportului românesc au ajuns să aibă tot mai multe discuţii contradictorii la Rio pe seama rezultatelor slabe înregistrate de sportivii noştri, fără să fie conştienţi că, într-o mare măsură, vina le aparţine.…

Mai mult...

Peste 120 de kilograme de carne veche furnizată de un supermarket din Zalău, confiscată de DSVSA

Controalele derulate recent pe segmentul cărnii şi al semipreparatelor din carne destinate meselor de tip „agrement” au scos la iveală faptul că mai mulţi comercianţi din judeţ care se aprovizionau de la un supermarket din Zalău vindeau carne veche, un adevărat pericol pentru sănătatea consumatorilor. “Controalele efectuate de către Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în magazinele din mediul rural şi zonele de interes turistic au scos la iveală o serie de deficienţe privind respectarea condiţiilor de igienă,…

Mai mult...

Bisericile din Petrindu şi Cizer au fost redeschise după o restaurare în valoare de 4 milioane de lei

Proiectul de restaurare al celor două biserici din lemn din Cizer şi Petrindu, județul Sălaj, demarat în urmă cu un an şi jumătate, a ajuns la final. Lucrările de restaurare, deosebit de complexe şi migăloase,au fost executate de specialişti arhitecţi şi restauratori români în colaborare cu specialişti norvegieni. Cele două lăcașuri de cult, monumente istorice înscrise în valorosul patrimoniu mondial UNESCO, au fost strămutate la Cluj în anii 1965 respectiv 1968, pentru a fi protejate, dar şi pentru a fi expuse în Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cel mai mare de…

Mai mult...

Recrutarea în Sălaj

După ce s-a căsătorit cu baroneasa Wesselényi Polixéna (verişoara „luntraşului de pe Dunăre”), John Paget, nobilul englez „naturalizat” în Ardeal, a petrecut mai multe ierni în Cluj. În cartea „Ungaria şi Transilvania. Observaţii asupra condiţiei lor sociale, politice şi economice”, el a descris atât atracţiile turistice cât şi obiceiurile locuitorilor din ţinuturile ce formează România de azi. În 1845, Ardealul era o provincie austriacă, prin urmare furniza şi oşteni, „cătane împărăteşti”, pentru forţele armate comandate de prinţii habsburgi. Legal, conform Diplomei Leopoldine, efectivele ar fi trebuit să fie aprobate de…

Mai mult...

Tradiţie şi jertfă pentru împlinirea spirituală: Zeci de credincioşi sălăjeni, în pelerinaj la Nicula

Mai mulţi credincioşi ortodocşi din satele Bobota şi Derşida au pornit, joi dimineaţă, în tradiţionalul pelerinaj la Nicula, în căutarea împlinirii spirituale. Călătoria va dura trei zile, timp în care pelerinii vor parcurge 150 de kilometri şi vor face popasuri la casele oamenilor, care îi aşteaptă, în fiecare an, cu mesele întinse. Aproape 30 de localnici din Bobota şi alţi 30 din Derşida au pornit, joi, la primele ore ale dimineţii într-o călătorie rituală spre mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, pentru a lua parte la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea…

Mai mult...

RAFTUL CU CARTE – Hipertiroidismul şi Maladia Graves: Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi distruge tiroida cu iod radioactiv

autor: Sarfraz Zaidi În cartea Hipertiroidismul şi Maladia Graves: Ce trebuie să ştii înainte de a-ţi distruge tiroidă cu iod radioactiv, renumitul endocrinolog Dr. Sarfraz Zaidi descrie modul de a diagnostica şi trata cu precizie boală Graves, una din principalele cauze ale hipertiroidismului. Tratamentul medical al bolii Graves nu s-a schimbat în ultimii 50 de ani. Trist, dar adevărat! Tratamentul standard, de obicei cu iod radioactiv, este o abordare superficială, mioapă. Acesta va duce aproape întotdeauna la hipotiroidism. Apoi veţi fi nevoit să luaţi medicamente pentru tiroidă pentru tot restul…

Mai mult...

Zvonoteca

# Multe bătăi de cap au mai putut avea antrenorii de pe semicerc de la clubul cu profil şcolar când au întocmit lista jucătoarelor plecate în cantonament. S-au făcut presiuni peste presiuni, chiar şi pe la cele mai mari instituţii din judeţ, doar, doar, fetele lor o să aibă loc, indiferent prin ce metode, pe lista respectivă. Şi, dacă nu s-a putut nici în ruptul capului, s-a trecut la ameninţări şi la controale, că doar, deh’, la ce ne pricepem noi cel mai bine… Până la urmă, problema s-a rezolvat…

Mai mult...