Ediţia a IV-a a „Cupei Meseş” la automobilism sportiv s-a desfăşurat sâmbătă, pe traseul „Treznea – intersecţia cu DN1F”, 34 de piloţi din ţară aliniindu-se la startul cursei. Participanţii au reprezentat cluburi din Satu Mare, Zalău, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Reşiţa, Gherla şi Deva. Sălajul a fost reprezentat de Szabo Robert, care a participat cu automobilul Subaru Impreza şi de David Sergiu Adrian, care a condus un Seat Cordoba. Cel mai tânăr participant al ediţiei din acest an a fost Iocsak Natalia Ramona, din Satu Mare, care a…
Mai mult...Zi: 6 august 2016
Preşedintele Ambulanţei din România, apel de maximă urgenţă: “Aberaţiile legislative şi lipsa de personal pun în pericol viitorul Ambulanţei”
Cel mai important eveniment din acest an pe linia medicinei de urgenţă, organizat de Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România (ASAR), a adus, la Zalău, personalităţi din lumea medicală, mai exact din Serviciul de Ambulanţă, atât din ţară cât şi din judeţul Sălaj – locul care a găzduit Proiectul Urgent Med Equity (UME) în acest an, proiect-parte din renumitul program la nivel european, Erasmus+. Proiectul UME tratează situaţia medicinei de urgenţă de pe ambulanţă – una dintre cele mai recente specializări din lume, care a început să câştige o recunoaştere…
Mai mult...Concediul de odihnă. Concediul fără plată: Durata legală – când nu se acordă
Regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă, după caz, stabileşte durata concediului fără plată, potrivit articolului 153 din Codul muncii. Concediul fără plată suspendă contractul individual de muncă, de aceea nu constituie vechime în muncă. Există însă şi excepţii: 1. Concediul fără plată prevăzut de articolele 155 şi 156 din Codul muncii şi acordat pentru formare şi perfecţionare profesională are un regim juridic distinct. Odată aprobat de angajator, acest concediu fără salariu intră sub incidenţa articolului 158 din Codul muncii: „Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din…
Mai mult...Din arhivele PCR Sălaj
Verificarea membrilor de partid din oraşul Zalău (1949-1950) În cadrul Congresului I al Partidului Muncitoresc Român (care a consfinţit unificarea P.C.R. cu P.S.D.), din 21-23 februarie 1948, Gheorghe Gheorghiu-Dej anunţa, pentru cei care doreau să intre în partid, introducerea unui „stagiu de candidat de 6 luni, pentru a lua cunoştinţă de programul, statutul şi tactica partidului şi pentru a da organizaţiilor partidului posibilitatea verificării însuşirilor candidatului”. Punea, tot atunci, şi problema epurării partidului: „trebuie verificată situaţia fiecăruia, trecutul lui, activitatea şi devotamentul lui… Curăţirea rândurilor partidului de elemente duşmănoase, străine,…
Mai mult...Elevii sălăjeni vor primi mere şi în anul şcolar 2016-2017
Elevii din învățământul primar şi gimnazial vor beneficia şi în anul şcolar 2016-2017 de Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, finanțat din fonduri europene și naționale, potrivit unei hotărâri adoptate recent de către Executiv. Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, alături de consiliile județene şi consiliile locale ale sectoarelor din București. Astfel, în anul școlar 2016-2017, vor fi acordate gratuit mere, în limita aceleași valori de 0,37 lei/elev, ca şi în anul precedent, pentru o…
Mai mult...Poştaşii sălăjeni: muncă de ocnaş, salarii de mizerie
Munca unui factor poştal este una dintre cele mai grele şi solicitante din tot nomenclatorul de meserii. Pe lângă responsabilitatea sumelor mari de bani pe care le poartă asupra lor zi de zi, în genţile grele purtate pe umăr, până la corespondenţa pentru care au la fel de mare responsabilitate, drumurile prin temperaturi de 40 de grade sau prin ploaie ori prin gerul iernii, sunt lucruri obişnuite pentru ei. Zeci de kilometri parcurşi zilnic, tot atâtea posibile pericole pe care le pot întâlni în drumurile lor, plus munca de la…
Mai mult...