Cei 26 de medici pensionari din Sălaj au nevoie pe lângă avizul de la psihiatru, şi de viza medicului de medicina muncii, precum şi de un referat al ordonatorului principal de credite, pentru a continua să profeseze într-o unitate medicală publică. Potrivit lui Liviu Oroianu, preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj, decizia a fost emisă recent de Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România. „Dacă până în prezent, erau solicitată doar o fişă medicală şi o adeverinţă din care să reiasă faptul că medicul respectiv este clinic sănătos, acum, se mai cer…
Mai mult...Zi: 15 aprilie 2014
Dacă turiștii au prioritate în Sălaj, canalizarea, apa și asfaltul mai pot aștepta
Două milioane de euro ajung în județul Sălaj, de la Uniunea Europeană, pentru construirea de centre de informare turistică. Beneficiarii fondurilor nerambursabiles sunt 23 de comune. Unele dintre ele nu au drumuri asfaltate, ci ulițe de pământ sau pietruite, iar în majoritatea canalizarea sau apa potabilă sunt un lux. Oamenii, care trăiesc din cultivarea pământului, își iau apa din fântâni, iar dacă nu au puțuri în curte se aprovizionează de la fântânile din sat. Obiective turistice de promovat nu sunt în afară de bisericile de lemn, iar turiștii care calcă…
Mai mult...Peste 1.400 de sălăjeni, depistaţi cu viroze şi pneumonii
Deşi schimbările de vreme au fost bruşte, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute şi pneumonii la nivelul judeţului Sălaj, a înregistrat o uşoară scădere. Astfel, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, au fost înregistrate, în perioada 7-13 aprilie, 1.294 de cazuri de infecţii ale căilor respiratorii, mai puţine cu aproximativ 3,5 la sută faţă de săptămâna precedentă şi 124 de cazuri de pneumonii. Din totalul cazurilor de infecţii respiratorii, cele mai multe îmbolnăviri, au fost înregistrate la segmentul de vârstă 15-49 de ani, urmate de…
Mai mult...Peste două sute de firme au angajat șomeri sau absolvenți în 2014
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj a acordat, în primele trei luni ale acestui an, subvenții unui număr total de 217 societăți comerciale care au încadrat în muncă tineri absolvenți sau șomeri. ”67 de angajatori au beneficiat de subvenţie pentru angajarea absolvenților: o persoană absolventă a ciclului inferior liceului, 28 absolvenți de liceu și şcoală postliceală, 41 de absolvenţi de facultate. De asemenea, 150 de angajatori au beneficiat de subvenţie pentru încadrarea unui număr de 183 de şomeri din următoarele categorii prevăzute de lege: șapte unici întreţinători…
Mai mult...Radio Transilvania – Rotisorul politic: invitati – Stefan Lucaciu, protopopul ortodox al Zalaului si preotul greco-catolic Florin Muresan
Vrei să acorzi o sponsorizare? Află aici ce trebuie să ştii fiscal şi legal
Imaginaţi-vă situaţia, destul de probabil[, în care conducerea firmei ia decizia să facă o sponsorizare. Poate că doreşte obţinerea anumitor deduceri la plata impozitului pe profit, poate că doreşte îmbunătăţirea imaginii publice a firmei… Nu vă interesează motivaţiile care stau la baza acestei decizii. Pe dumneavoastră, contabilul, vă interesează doar că nişte bani ies din firmă şi că mişcarea lor trebuie înregistrată corect, în deplină concordanţă cu prevederile Legii 32/1994 şi ale Codului fiscal. Pentru dumneavoastră, cheltuiala cu respectiva sponsorizare este o cheltuială ca oricare alta. Ştiţi să gestionaţi corect,…
Mai mult...La Zalău, a început lupta cu ţânţarii şi rozătoarele
Primele tratamente de deratizare pe domeniul public al municipiului Zalău au demarat marţi, fiind vizate zonele verzi din jurul blocurilor şi al gospodăriilor individuale, canalele în care sunt amplasate reţele de alimentare cu apă sau termoficare, parcurile, locurile de joacă, malurile cursurilor de apă şi văile, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Zalău. Acţiunile se vor derula până în 31 aprilie, termenul de finalizare putând fi modificat în funcţie de condiţiile meteorologice. Următoarele intervenţii de igienizare din cadrul campaniei anuale vor avea loc în lunile iunie-august şi septembrie-octombrie.…
Mai mult...Este oficial! Elicopterul SMURD va fi amplasat la Jibou
Guvernul României a aprobat amplasarea la Jibou a elicopterului SMURD care va deservi regiunea de Nord-Vest. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial. ”Se desemnează Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Napoca, prin unitatea de primiri urgențe UPU – SMURD, ca operator medical al unui elicopter medical, aflat în administrarea Inspectoratului General de Aviație din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu punct de operare în județul Sălaj”, se arată în hotărârea Guvernului. Elicopterul, fabricat în anul 2013, având o valoare de inventar de circa 33 de milioane de lei, a…
Mai mult...În Săptămâna Patimilor, sunteți invitați să admirați icoanele pe lemn
Cu toate că suntem în Săptămâna Patimilor, care precede sărbătoarea Învierii Domnului, sălăjenii nu s-au înghesuit, marți după amiază, la vernisajul expoziției ”Icoane pe lemn”, organizată de Muzeul Județean de Istorie, la Galeriile de Artă ”Ioan Sima” din Zalău. În afară de angajații instituției, puțini au fost cei care au venit să admire lucrările. Printre aceștia s-au numărat directorii de la Direcția de Cultură sau Arhivele Naționale, dar și preotul Ştefan Lucaciu, protopopul ortodox al Zalăului. Expoziția enumeră o suită de icoane provenite din patrimoniul muzeal din Zalău și din…
Mai mult...Ioan Onicaş preia şefia Federaţiei de Minifotbal din România
Sălăjeanul Ioan Onicaş ocupă, începând de luna trecută, cea mai înaltă funcţie din cadrul Federaţiei de Minifotbal din România (FMR), devenită vacantă după plecarea lui Răzvan Burleanu la şefia Federaţiei Române de Fotbal. Onicaş este cel care a deţinut, în ultimii doi ani, funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei amintite, fiind membru fondator al Asociaţiei Române de Minifotbal şi al FMR. Mandul său este valabil până în 2016. Fostul arbitru sălăjean îşi propune ca şi din noua postură să se implice în implementarea proiectelor demarate sub conducerea lui Răzvan Burleanu, principalul…
Mai mult...Ciocota ouălor de Paște, obicei cu tradiție de peste 150 de ani
Locuitorii satului Rus din județul Sălaj participă an de an în prima zi de Paște la “ciocotă”, un concurs inedit de spart ouă roșii, cu o tradiție de peste 150 de ani. Pentru ca ouăle cu care participă la competiție să aibă o coajă cât mai tare, sătenii le dau găinilor o alimentație specială și le țin separat de restul animalelor de curte, pentru a nu avea acces la iarba proaspătă de primăvară. Bineînțeles, mai există și alte secrete ale celor care vor să devină campionii satului la „ciocotă” dar,…
Mai mult...Trei tineri au avariat zeci de autoturisme în municipiu
Nu mai puţin de 37 de zălăuani s-au trezit, duminică dimineaţa, cu maşinile avariate. Mai exact, oglinzile retrovizoare ale autoturismelor au fost rupte. „În noaptea de 12 spre 13 aprilie, o persoană din municipiu a sesizat poliţia că persoane necunoscute au avariate mai multe autovehicule parcate pe Aleea Ritmului. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Biroului de investigaţii criminale, s-a constatat că au fost avariate 37 de autoturisme de pe strada Sfânta Vineri şi Aleea Ritmului, prejudiciul cauzat fiind estimat la aproximativ 10.000 de lei”, a precizat Maria Cristea, purtătorul…
Mai mult...Campanie de deratizare şi dezinsecţie la Şimleu Silvaniei
La Şimleu Silvaniei a început, încă de luni, acţiunea de dezinsecţie şi deratizare. În acest sens, autorităţile locale au încheiat un contract cu o firmă de specialitate, ale cărei echipe vor interveni nu doar pe domeniul public şi în instituţiile din subordinea Primăriei – şcoli, grădiniţe şi Spitalul Orăşenesc, ci şi în gospodăriile individuale şi în subsolurile blocurilor, dacă locatarii o vor cere. Primarul şimleuan Septimiu Ţurcaş ne-a declarat că în fiecare an au avut loc demersuri similare, însă nu s-a reuşit stârpirea ţânţarilor. „Tocmai de aceea, pentru campania din…
Mai mult...„Mândru Cântec Sălăjean”, la a VII-a ediţie
Festivalul-concurs de interpretare a cântecului popular „Mândru Cântec Sălăjean”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, se va desfăşura, în perioada 16-18 mai, în sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă Sălaj. Potrivit informaţiilor primite de la Daniel Săuca, managerul instituţiei de cultură, vineri, 16 mai, începând cu ora 10 va avea loc concursul soliştilor vocali şi instrumentişti preşcolari şi elevi din clasele I-IV. Pentru concurenţii din clasele V-XII, preselecţia şi repetiţiile, cu orchestra Secţiei Ansamblului Folcloric „Meseşul” se vor desfăşura sâmbătă, 17 mai, de la ora 9,…
Mai mult...