Indiferent de preferințele politice ale zălăuanilor, cei mai mulți sunt de acord, atunci când este ceva de apreciat și dovedit prin fapte, că transformările în bine ce au loc în municipiu se pot observa cu ochiul liber, în multe din locurile din centru și în cartierele zălăuane. Desigur, sunt încă foarte multe neajunsuri și lucruri care merg cum nu trebuie ori au fost făcute de mântuială, dar sunt și realizări cu care noua administrație se poate mândri.
Se vede de la o poștă faptul că edilul municipiului este un om gospodar și, dincolo de orice laudă de care am putea fi suspectați, “mâna” lui se observă în multe din punctele orașului, mai ales acolo unde în trecut se lăfăiau nestingherite indolența și dezinteresul. Zălăuanii au apreciat în număr mare, așa cum era și firesc, și ultima investiție în mobilierul urban, cea de pe strada din dreptul Muzeului înspre Hala agroalimentară, respectiv pergolele și băncile care aduc un plus de imagine acestei zone, dincolo de utilitatea pe care o oferă celor care trec prin zonă.
Au fost aduse și instalate, zilele trecute, și coșurile de gunoi, frumos îmbrăcate în lemn, practice, dar și aspectuoase în același timp. Aceste coșuri sunt prevăzute, de către fabricant, cu niște clame speciale de prindere a sacilor, că doar cei care l-au produs au făcut acest lucru până la capăt, așa cum se cuvinte. Ce ne facem, așadar, cu faptul că municipalitatea nu înțelege nici dacă o pici cu ceară, necesitatea folosirii unor saci menajeri care costă exact doi bani și care ar salva aceste coșuri de la inevitabila mizerie și soială la care sunt condamnate. I-ar salva și pe “citadini” de la o activitate care ar putea deveni mai puțin dezgustătoare (pentru că nu e lucru ușor, nicidecum plăcut, să-ți bagi mîinile în mizeria umedă care se așează pe fundul acestor coșuri) dar și pe noi, cei care ne odihnim bucurându-ne de aceste spații, să respirăm aromele pestilențiale care se strâng zi de zi prin gunoiul care se scurge și se așează în straturi pe aceste recipiente noi și frumoase. Cât costă sau, mai precis, ce “gaură” ar putea face în bugetul municipalității, acești săculeți menajeri?
Nu cred că există vreun gospodar care, acasă, să nu așeze în coșul sau tomberonul de gunoi un sac menajer, atât în scop de curățenie cât și pentru a fi scutit să curețe recipientul de fiecare dată atunci când acesta este golit. Ține de un minimum bun-simț și de grija pe care o ai pentru spațiul în care trăiești la urma urmei, de preocuparea pentru sănătatea ta și a celor dragi. De ce nu s-ar întâmpla și cu orașul nostru la fel? Am atras atenția în nenumărate rânduri asupra acestei stări de fapt iar proverbul “leneșul mai mult aleargă” nu se potrivește parcă în niciun loc mai bine decât în acesta.
Poate că această investiție minimală, de zi cu zi, nu poate fi posibilă în toate punctele de colectare a gunoiului stradal, însă măcar coșurile de gunoi din centrul municipiului să poată beneficia de un amărât de sac care să îmbrace și să protejeze aceste coșuri abia scoase din cutie. Imaginați-vă cât timp ar fi scutit, în munca citadinilor, dacă în loc să adune bucată cu bucată gunoiul, peturile și paharele de plastic vărsate, mucurile de țigară care put de-ți mută nasul din loc, dacă toate ar fi strânse într-un sac menajer care apoi ar fi ridicat, dintr-o singură mișcare, de cei care au grijă zilnic de curățenia orașului! Cât de simplu, curat și practic ar fi. Nu e păcat de banii investiți, de frumusețea acestui mobilier, de toată agitația și cheltuiala la care fiecare zălăuan contribuie?
Revenim, pentru că tot suntem la acest capitol, cu rugămintea pe care o adresăm municipalității, de a dota fiecare stradă cu cât mai multe coșuri de gunoi, mai ales acolo unde, în continuare, nu există nici măcar unul! Poate că aceste investiții pot părea banale, neînsemnate, însă fiecare dintre noi știe și este conștient de faptul că, într-un oraș, curățenia este cartea de vizită a urbei. Acesta este primul și cel mai important aspect care “sare” în ochiul cetățeanului, fie el localnic sau vizitator, și că amănuntele sunt exact cele care fac diferența. Un sac de gunoi nu costă mult, însă poate aduce nu doar un aspect civilizat fiecărui loc ce are această destinație, dar ne-ar scuti de muște, țânțari, miros urât și de eventualele boli pe care toate aceste neajunsuri le pot aduce dincolo de aspectul neîngrijit și țigănesc al acestor investiții care înseamnă atât de mult pentru noi.
Un parteneriat cu Direcția de Sănătate publică într-un program de conștientizare a necesității păstrării curățeniei, un pic de educație destinată celor care din păcate, au nevoie de ea ca de aer, mai multă preocupare din partea celor care ne conduc dar și mai mult respect acordat de fiecare dintre noi acestui oraș ar transforma radical aspectul locului în care trăim. Da, la gunoiul “lăudat” se vine întotdeauna cu sacul, pentru că nu este un lux și nici o “fiță”, ci o stare de normalitate, o investiție cotidiană care nu costă mult și nu pune bugetul municipiului pe avarie. Un simplu sac de gunoi înseamnă, de fapt, grijă pentru investiție, față de cetățean, respect pentru mediul înconjurător și urbe.
Ce ziceți, dragi edili, încercăm?
Foarte bun articol!
Multumim din inima partidului aflat la putere ca a facut multe abonamente la ziar.Astfel vom putea supravietui in salbatica economie de piata.
Ar trebui puse niste coșuri de gunoi si in cartierul Traian. Face parte din zona A a orasului dar dacă iesi la plimbare pe străzi nu.exista niciun cos de gunoi…..
Bravo, uite ca a avut efect!
Ma gandesc ce ar fi daca la urmatoarele alegeri pe rolul edilului ar fi alesi jurnalisti ,au mai mult spirit gospodaresc si ar merita sa candideze nu ??????