Ne naştem tot mai puţini, murim mai mulţi şi divorţăm la greu

Statistici cenuşii

Direcţia Judeţeană de Statistică Sălaj (DJSS) a transmis printr-un comunicat de presă, situaţia statistică a lunii februarie 2015 în privinţa naşterilor, deceselor şi căsătoriilor la nivel de judeţ. Astfel, constatăm din procentele calculate de DJSS, că numărul nou-născuţilor vii a fost de 196, mai puţin cu 12 la sută faţă de luna precedentă, şi cu 3,7 la sută mai mult faţă de luna corespondentă din anul precedent. În primele două luni ale acestui an, s-au născut 419 copii, cu 21 mai mulţi faţă de numărul nou-născuţilor din februarie 2014. Rata natalităţii în luna a doua a anului 2015 a fost 10,7 născuţi-vii la o mie locuitori, rată învinsă de cea a deceselor. Numărul celor care ne-au părăsit a crescut în februarie faţă de luna precedentă, procentul fiind cu peste 25 la sută mai mare faţă de luna februarie a anului trecut. În perioada 1-28 februarie a.c.  s-au înregistrat 590 de decese, cu 71 mai multe faţă de luna februarie a anului trecut. Rata mortalităţii a fost de aproximativ 17 decedaţi la o mie de locuitori.

Divorţul, trend naţional

În privinţa căsătoriilor, DJSS comunică pentru luna februarie 2015, 46 căsătorii la nivel judeţean. Numărul căsătoriilor a scăzut, înregistrându-se cu aproape 18 la sută mai puţine certificate de căsătorie faţă de luna precedentă, şi cu 25 la sută mai puţine faţă de luna corespondentă a anului trecut. Aşadar, din o mie de locuitori, doar doi s-au căsătorit în ultima lună de iarnă a acestui an.

Şansele ca o casnicie să dureze peste zece ani scad tot mai mult, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit cifrelor la nivel naţional, o căsnicie durează, în medie, 9 ani, atunci când se încheie prin divorţ, arată INS. De cele mai multe ori, bărbaţii încep să fie predispuşi spre infidelitate după 9 ani de căsătorie, un alt prag fiind după 15 ani de mariaj. Interesant e că femeile nu par să aibă o „perioadă critică”, dacă se simt iubite, respectate şi apreciate, spun psihologii.

Deşi conduc detaşat în topul vinovaţilor pe cererile de divorţ, bărbaţii sunt întrecuţi de femei la capitolul infidelitate, ca motiv invocat pentru despărţiri, arată INS. Nu femeile sunt mai infidele, susţin psihologii, ci ele recunosc mai repede, în timp ce bărbaţii preferă să continue adulterul în paralel cu mariajul. Cifrele arată de fapt că femeile sunt sincere şi atunci când înşeală. Preferă să divorţeze decât să ducă o viaţă dublă, pe când bărbaţii continuă ambele relaţii, chiar dacă îşi mint partenerele.

Şi în Sălaj, situaţia la capitolul „căsnicii terminate”, este destul de cenuşie. Divorţurile au explodat în luna februarie, înregistrându-se cu 36 la sută mai multe cazuri de divorţ decât în luna ianuarie, şi cu peste 25 la sută mai multe faţă de luna februarie a anului trecut.

2 Thoughts to “Ne naştem tot mai puţini, murim mai mulţi şi divorţăm la greu”

  1. sf.Gheorghe

    Tocmai din aceasta cauza o sa vedeti,nu peste mult timp,doar „corbi,ciori si stancute” falfaind maiestuos pe cerul azuriu al patriei strabune!…

  2. […] Direcţia Judeţeană de Statistică Sălaj (DJSS) a transmis printr-un comunicat de presă, situaţia statistică a lunii februarie 2015 în privinţa naşterilor, deceselor şi căsătoriilor la nivel de judeţ. Astfel, constatăm din procentele calculate de DJSS, că numărul nou-născuţilor vii a fost de 196, mai puţin cu 12 la sută faţă de luna precedentă, şi cu 3,7 la sută mai mult faţă de luna corespondentă din anul precedent. În primele două luni ale acestui an, s-au născut 419 copii, cu 21 mai mulţi faţă de numărul nou-născuţilor din februarie 2014. Rata natalităţii în luna a doua a anului 2015 a …read more […]

Leave a Comment