Elevii unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic din România vor avea parte de o programă şcolară adaptată cerinţelor de pe piaţa muncii, care le va permite să îşi găsească mult mai uşor un loc de muncă după absolvire. Un grup de lucru al Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, format din cadre didactice din întreaga ţară, s-a întâlnit, la Zalău, cu reprezentanţii industriei pentru a analiza cerinţele actuale şi viitoare de pe piaţa muncii şi a actualiza curriculumul şcolar, în aşa fel încât elevii să dobândească noţiuni aplicate din domeniile de pregătire profesională mecanică, electric şi electronică ‑ automatizări.
Noile standarde de pregătire profesională urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei. Se intenţionează ca acest ordin să poată fi aplicat începând cu anul şcolar 2015 – 2016 pentru elevii care intră în primul an de liceu/învăţământ profesional.Standardele de pregătire profesională dezvoltate prin consultarea specialiştilor TenarisSilcotub şi Michelin, dar şi a altor specialişti din cadrul mai multor societăţi economice din judeţul Sălaj, sunt aferente calificărilor profesionale din domeniile mecanică, electric şi electronică automatizări. Au fost avute în vedere, în mod special, calificările: tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică, tehnician prelucrări la cald, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, tehnician mecatronist, operator pe maşini cu comandă numerică şi sculer matriţer.
Modificările se datorează unui parteneriat de colaborare încheiat de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi companiile TenarisSilcotub şi Michelin, alături Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj.
Sub coordonarea CNDIPT, grupul de lucru format din cadre didactice din întreaga ţară, s-a întâlnit la Zalău cu reprezentanţii industriei locale pentru a analiza cerinţele actuale şi viitoare de pe piaţa muncii şi a actualiza curriculumul şcolar, în aşa fel încât elevii să dobândească noţiuni aplicate din domeniile de pregătire profesională mecanică, electric şi electronică ‑ automatizări. Întâlnirile au avut loc în lunile mai şi octombrie ale acestui an, la iniţiativa principalelor companii industriale ce operează la nivel local, ca parte a programelor acestora de sprijinire a dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic.
Potrivit reprezentanţilor TenarisSilcotub, profesorii care au făcut parte din grupul de lucru coordonat de CNDIPT au vizitat platformele industriale ale celor două companii pentru a urmări procesele de producţie, tehnologiile şi echipamentele şi a putea realiza corelarea dintre cunoştinţele, abilităţile şi competenţele necesare pe piaţa muncii şi cele dobândite de elevi în şcoală.
Dotări de ultimă generaţie la două licee zălăuane
Un astfel de model de bună practică este colaborarea între compania TenarisSilcotub şi Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” şi Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, care au beneficiat de investiţii de peste 600.000 de dolari pentru crearea şi echiparea a două laboratoare cu tehnologii şi echipamente de ultimă generaţie, similare celor folosite astăzi în industrie la nivel mondial: un laborator de pneumatică-hidraulică şi unul de electronică-automatizări sunt acum disponibile elevilor de la toate liceele cu profil tehnic din Sălaj. Profesorii care predau în laboratoarele menţionate au participat la sesiuni de training cu experţi din industrie şi la schimburi de experienţă cu omologi ai lor din alte ţări în care Tenaris îşi desfăşoară activitatea.
Pe baza informaţiilor primite, cadrele didactice din grupul de lucru coordonat de CNDIPT lucrează pentru finalizarea standardelor de pregătire profesională. „În urma acestui parteneriat, putem să pregătim absolvenţii noştri pentru a răspunde cu succes cerinţelor unui loc de muncă şi pentru a face faţă provocărilor unei pieţe a muncii în continuă evoluţie. În plus, acordăm o mare atenţie dobândirii abilităţilor practice, iar cadrele didactice au un rol primordial în acest sens. Profesorii trebuie să profite din plin, pe de o parte, de disponibilitatea companiilor de a împărtăşi expertiza lor, iar pe de altă parte de a susţine dezvoltarea unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic prin donaţii de aparatură în vederea dotării laboratoarelor”, a declarat Angela Popescu, inspector de specialitate CNDIPT.
Ii urez sarbatori fericite asa-zise jurnaliste, Daniela Elena Fizesan Chisbora, careia i-au esuat toate incercarile de a deveni asistent medical de renume in Qatar. Este cea care se ocupa cu raspandirea unor zvonuri malitioase la adresa tuturor celor care nu au pus botul la fatarnicia ei de “intelectuala” (de exemplu povestile vanatoresti ale senatorului PSD, Gheorghe Pop bijuteriile viceprimaritei de Zalau, Daniela Cota sau averile liderilor noului PNL Salaj, Radu Capilnasiu si Lucian Bode).
In 2009, Daniela Elena Fizesan Chisbora incerca cu disperare sa dea de vedetele Intact, citez: Zi-mi cum pot sa iti trimit o fotografie cu subprefectul de Salaj, Onorica Abrudan, cica fosta membra PDL, care in timpul serviciului face campanie pentru Bascosu’? In Zalau s-a facut si o campanie in scoli, cica de informare, sub egida prefecturii, prin care elevii dintr-un liceu au fost invatati cum sa voteze. Ghici cine au fost ? Alt subprefect PDL, Claudiu Barsan, impreuna cu directorii PDL de la Casa Judeteana de Pensii Salaj, Anamaria Pernes, si directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca.
De asemenea, prefectul Andrei Todea misuna prin judet la ceas de seara. Tot pentru campania lui Base…, desigur. Sper sa vezi mesajul. (ciutacu.ro/articol/asaltul-grotesc-al-termitelor-portocalii/, mircea-badea.ro/blog/replica/comment-page-8/)