Persoanele care în această perioadă intenţionează să cumpere produse alimentare pentru masa de Crăciun, dar şi alte bunuri întrebuinţate pe parcursul Sărbătorilor de iarnă, sunt avertizate să fie foarte atente la termenul de valabilitate, la preţul de vânzare, dar şi la eticheta care atestă elementele de indentificare.
Avertizarea vine din partea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj ca urmare a unor deficienţe constatate la produsele alimentare, în urma unor controale desfăşurate în cursul acestei luni. După cum a explicat Dorina Rednic, comisar şef adjunct al CJPC Sălaj, în cursul lunii decembrie, reprezentanţii instituţiei desfăşoară acţiuni de control în reţeaua comercială, la produsele specifice sărbătorilor de iarnă şi până în prezent în unităţile verificate s-au constatat o serie de abateri. Este vorba despre expunerea la comercializare a unor produse zaharoase, constând în napolitane şi fursecuri şi carne de pasăre în stare congelată cu termenul de valabilitate expirat. Tot printre deficienţele constatate de inspectorii CJPC Sălaj la produsele menţionate se numără şi lipsa etichetei cu elementele de identificare şi a etichetei care atestă componenţa produsului, dar şi informaţiile incomplete cu privire la ingredientele alergene. Conform sursei citate, din cei 15 agenţi economici verificaţi, cinci s-au ales cu sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.000 de lei. De asemenea, produsele cu deficienţe de etichetare şi cu termenul de valabilitate expirat, 115 kilograme, au fost retrase de la comercializare de inspectorii instituţiei. Controalele inspectorilor CJPC Sălaj se află în plină desfăşurare în toate zonele din judeţ şi se realizează în colaborare cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.
Sfaturi pentru consumatori
Având în vedere faptul că în această perioadă sălăjenii achiziţionează mai multe produse ca de obicei, în special produse alimentare, reprezentanţii CJPC Sălaj sfătuiesc consumatorii să achiziţioneze produse din locuri special amenajate, dotate şi autorizate. Clienţii trebuie să ştie că spaţiile de comercializare de unde vor face achiziţii, trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute, iar personalul trebuie să poarte echipament corespunzător. În cazul produselor preambalate data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă respectiv ambalaj. Eticheta trebuie să conţină: denumirea sub care se vinde produsul, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, data durabilităţii minimale şi cantitatea netă. Consumatorii mai sunt sfătuiţi să acorde atenţie preţului afişat, verificând concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă, iar la cumpărarea produselor se va solicita şi păstra bonul fiscal pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, consumatorul doreşte să reclame calitatea şi siguranţa unui produs.