Aproape 70 la sută dintre farmaciile din judeţ oferă bolnavilor medicamente mai scumpe în locul celor compensate, care sunt trecute pe reţetă. În aceste condiţii, sălăjenii se văd nevoiţi să suporte diferenţa din propriul buzunar. Acest fapt a ieşit la iveală în urma controale efectuate, în luna noiembrie, de către echipe mixte formate din reprezentanţii ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. „Au fost verificate toate cele 59 de farmacii din judeţ aflate în contract cu Casa. Din totalul acestora, 40 s-au ales cu avertisment scris, după ce pe rafturile acestora nu s-a găsit varianta cea mai ieftină a medicamentelor”, a precizat Dana Cordea, medic şef în cadrul CJAS Sălaj.
Controalele au fost demarate, la începutul lunii noiembrie, în urma unei adrese transmise de către Ministerul Sănătăţii, după ce ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că îi suspectează pe farmacişti că îi îndeamnă pe bolnavi să cumpere medicamente mai scumpe, care nu sunt compensate în totalitate. “Sunt foarte multe situaţii în care, deşi pacienţii sunt beneficiari de medicamente compensate 100 la sută, se duc la farmacie şi de multe ori farmacia le spune «da, dar nu le avem pe acestea, avem un alt medicament similar ca şi substanţă activă, dar la un alt preţ» şi diferenţa trebuie să o suportaţi dumneavoastră. Vreau să anunţ că demarăm practic cea mai amplă acţiune de control pe fiecare farmacie de acest gen”, preciza Bănicioiu.
Conform reprezentanţilor CJAS Sălaj, verificările au început în 7 noiembrie şi au fost încheiate în 25 noiembrie. „La nivelul judeţului Sălaj, au fost constituite două echipe, fiecare fiind formată din trei membri, doi inspectori ai Casei şi unul al DSP-ului”, au menţionat oficialii CJAS Sălaj.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului, în toate farmaciile au fost retransmise informaţii privind toate procedurile şi protocoalele care trebuie respectate, iar reprezentanţii acestor unităţi au fost înştiinţaţi de obligativitatea de a asigura medicamentele compensate integral, conform raportării preţului de referinţă.“Aşadar, ei ar trebui să aibă medicamentele prescrise de medic la compensare 100 la sută, de exemplu, adică nu ar trebui să mai existe acea coplată sau acea diferenţă pe care o suportă pacientul”, a mai spus ministrul.
Pe de altă parte, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sălaj, Sergiu Mureşan, susţine că vina nu aparţine în exclusivitate farmaciştilor. „Echipele de control au venit cu o listă ce conţinea cele mai ieftine medicamente, listă a Ministerului Sănătăţii, însă, dintre acestea există produse care fie nu se mai fabrică, fie producătorii nu au cantităţi suficiente. Nereguli grave în majoritatea farmaciilor verificate nu au fost constatate, drept urmare, în prima fază, acestea fiind doar avertizate”, a menţionat Sergiu Mureşan.
Potrivit acestuia, sancţiunile pornesc de la diminuarea cu zece la sută a sumei cuvenite pentru luna în care s-au constatat neregulile şi pot ajunge, în funcţie de gravitatea abaterilor, până la desfiinţarea contractului încheiat cu CJAS.
de ce stergeti comentariile care nu va convin? vi s-a fcut rusine pentru ca vi se atrage atentia ca scrieti la cateva zile dupa concurenta?
Cine dracu a vazut concurenta in asa zisa presa salajeana. Avem 3 fituici pe care nu le cumpara nimeni.
ce concurenta cine vorbeste de concurenta la foile din salaj