Sportul a început să devină o ramură tot mai importantă, dar, din păcate, doar pentru persoanele de vârsta a doua, chiar a treia. Scopul practicării sportului sub diferite forme este, înainte de toate, menţinerea unui corp sănătos. De la folosirea activităţii fizice pentru a stăpâni mediul înconjurător, în timp, omul a ajuns să practice sporturi din ce în ce mai variate, majoritatea dintre ele având un scop în sine. Mulţi dintre noi ne întrebăm, probabil, „de ce trebuie să fac mişcare, când e mult mai comod să mă tolănesc în faţa unui televizor sau calculator după ce ajung de la şcoală sau de la serviciu”, nedorind, probabil, să conştientizăm importanţa mişcării.
Omul este făcut să se mişte. Mişcarea activează mai multe sisteme din organism, de la antioxidanţi la detoxifiere, îmbunătăţind rezistenţa fizică şi prevenind bolile. Mişcarea, prin activarea musculaturii, ne face să arătăm mai bine.
Mişcarea face bine şi intelectului. Persoanele care fac sport au o capacitate de efort intelectual mai mare, îşi pot menţine starea de concentrare şi atenţie pentru o perioadă mai lungă de timp. Memoria este îmbunătăţită şi soluţiile diverselor probleme vin mai uşor. Mecanismele sunt complexe, dar includ reducerea stresului, îmbunătăţirea circulaţiei cerebrale şi eliminarea toxinelor.
Când faci sport în aer liber, starea de bine apare şi se menţine pentru mai multe ore. Culoarea verde a vegetaţiei şi cea albastră a cerului se adresează direct subconştientului, persoanele care fac sport fiind mai fericite, cu un nivel mai scăzut de stres, anxietate şi depresie. În timp ce faci mişcare ai posibilitatea să meditezi şi să pui problemele în perspectivă, reducându-se impactul negativ asupra emoţiilor.
Din păcate, toate aceste beneficii ale mişcării nu vor să le conştientizeze cei tineri aşa cum o fac persoanele de vârsta a doua şi a treia.