Zeci de adolescenţi din Zalău au încercat marţi, 25 noiembrie, să tragă un semnal de alarmă cu privire la violenţa domestică, în special cea asupra femeii, fenomen care s-a răspândit din în ce mai mult în ţara noastră. Tinerii au ales o modalitate mai puţin obişnuită, cea a protestului tăcut. Astfel, fix la ora 15, pe platoul din centrul municipiului, zeci de elevi, înarmaţi cu pancarte, care conţineau diferite mesaje, precum: „Stop violenţei!”, „Violenţa naşte violenţă”, „Violenţa îţi doboară conştiinţa şi viaţa!”, au „îngheţat” timp de patru minute.
Acţiunea, cunoscută sub denumirea flashmob, este parte a campaniei pentru combaterea şi prevenirea violenţei în familie iniţiată de echipa intersectorială locală Sălaj, din care fac parte mai multe instituţii din judeţ. Printre acestea se numără: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sălaj, Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagocică Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.
Ziua Internaţională de eliminare a violenţei împotriva femeilor, stabilită de către Organizaţia Naţiunilor Unite încă din 1999, comemorează moartea celor trei surori Mirabal pentru rezistenţa opusă regimului dictatorial al lui Rafael Trujillo, preşedintele Republicii Dominicane.
Violenţa împotriva femeii este o realitate şi estimările ONU arată că abuzurile asupra femeilor nu doar persistă, ci sunt în creştere. Datele arată că 35 la sută dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat cu o formă de violenţă fizică şi/sau sexuală. La noi în ţară, statisticile arată că până la 70 la sută dintre reprezentantele sexului feminin au fost supuse violenţei fizice în timpul vieţii.