Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi,16 noiembrie, la urne pentru a-şi alege preşedintele. După primul tur al alegerilor prezidenţiale, din cei 14 candidaţi, înscrişi în cursa pentru Cotroceni au rămas doar doi: Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) şi Klaus Iohannis Alianţa Creştin-Liberală. Secţiile de votare vor fi deschise până la ora 21 şi potrivit legislaţiei în vigoare, drept de vot au cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
Alegătorii vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi, potrivit domiciliului, iar cei care sunt în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, pe dreptul la vot, fiind înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat. Numărul sălăjenilor cu drept de vot, înscrişi în listele electorale pentru alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie 2014, este de 200.234, repartizaţi pe liste permanente în 312 secţii de votare.
Acte necesare pentru vot
Pentru a-şi exercita dreptul la vot, conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii trebuie să se legitimeze în biroul electoral al secţiei de votare cu un act de identitate valabil în ziua votării. Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în ţară se pot legitima cu: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare. De asemenea, cetăţenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate cu unul din următoarele acte: paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaport de serviciu, paşaport de serviciu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu electronic, paşaport simplu temporar, titlu de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate. Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia din următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS); paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS) sau paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de comiciliu (CRDS);
Persoanele care au dreptul de vot şi care se află în altă localitate decât acea de domiciliu au posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot la orice secţie electorală după ce în prealabil au completat declaraţia pe proprie răspundere că nu au votat şi nici nu vor mai vota în data de 16 noiembrie 2014.
La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu menţiunea “VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial.