Farmaciile din judeţ sunt verificate în această perioadă de echipe mixte formate din reprezentanţii ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. Inspectorii vor verifica modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite, dar şi stocurile farmaciilor.
Controalele au demarate în urma unei adrese transmise, la începutul acestei luni, de către Ministerul Sănătăţii, după ce ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că îi suspectează pe farmacişti că îi îndeamnă pe bolnavi să cumpere medicamente mai scumpe, care nu sunt compensate în totalitate. “Sunt foarte multe situaţii în care, deşi pacienţii sunt beneficiari de medicamente compensate 100 la sută, se duc la farmacie şi de multe ori farmacia le spune «da, dar nu le avem pe acestea, avem un alt medicament similar ca şi substanţă activă, dar la un alt preţ» şi diferenţa trebuie să o suportaţi dumneavoastră. Vreau să anunţ că demarăm practic cea mai amplă acţiune de control pe fiecare farmacie de acest gen”, preciza Bănicioiu.
Verificările se vor încheia la sfârşitul lunii
Conform spuselor lui Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj, verificările au început în 7 noiembrie, urmând să se încheie în 25 noiembrie. „Suntem deja la jumătatea activităţii de control. La nivelul judeţului Sălaj, au fost constituite două echipe, fiecare fiind formată din trei membri, doi inspectori ai Casei şi unul al DSP-ului. Verificările au fost demarate în 7 noiembrie, urmând să le încheiem până la finele acestei luni”, a precizat oficialul CJAS Sălaj.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului, în toate farmaciile au fost retransmise informaţii privind toate procedurile şi protocoalele care trebuie respectate, iar reprezentanţii acestor unităţi au fost înştiinţaţi de obligativitatea de a asigura medicamentele compensate integral, conform raportării preţului de referinţă.“Aşadar, ei ar trebui să aibă medicamentele prescrise de medic la compensare 100 la sută, de exemplu, adică nu ar trebui să mai existe acea coplată sau acea diferenţă pe care o suportă pacientul”, a mai spus ministrul. Astfel, conform acestuia,
Sancţiuni drastice pentru farmaciile care nu respectă legislaţia
Oficialul a mai adăugat că vor fi aplicate sancţiuni administrative acelor farmacii care nu respectă legislaţia şi regulamentele în vigoare.
Astfel, conform acestuia, farmaciile în care se vor găsi medicamente expirate sau de unde vor lipsi medicamente necesare vor fi aspru sancţionate. „În condiţiile în care un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligaţia de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie să plătească coplată”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 23 de noi medicamente, pentru 29 de indicaţii terapeutice. În urma actualizării, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi. Au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei, patru noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice, pentru hepatita B, boli nefrologice, boli oftalmologice (glaucom), astm bronşic, boli psihice (schizofrenie), bronhopneumonii obstructive, HIV/SIDA şi diabet zaharat. Printre cele 29 noi produse se numără şi cel mai important medicament pentru hepatita B – Tenofovir.