Cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la legendara vizită a regelui Carol al XII-lea al Suediei în Zalău la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a avut loc joi, 13 noiembrie, o întâlnire dedicată acestui eveniment.
Întâlnirea a cărei temă principală a fost regele şi popasul său în urbea de la poalele Meseşului, în noaptea de 9-10 noiembrie a anului 1714, a fost organizată sub genericul „Legende urbane. Un rege la Zalău acum 300 de ani”. Ideea organizării unui astfel de eveniment a aparţinut Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj, grupului “Amintiri despre Zalău”, Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă şi site-ului FotoTravel, iar printre participanţi s-au numărat: istoricul Marin Pop, doctorandul Zsigmond Attila, Daniel Mureşan – membru fondator al Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj, profesorul Mirel Matyas, profesorul Laszlo Laszlo, reprezentanţi ai MJIA Zalău şi nu în ultimul rând membri ai grupului „Amintiri despre Zalău”. Cei prezenţi au putut admira o inedită expoziţie de fotografie, despre locul din Zalău pe unde a trecut şi a poposit regele, de cartofilie – cărţi poştale cu regele Carol al XII-lea şi de numismatică, şi în plus au asistat la diferite prezentări.
Regele – o noapte la Zalău
Puţini din locuitorii acestui oraş ştiu că centrul municipiului Zalău, păstrează amintirea trecerii, în secolul al XVIII-lea, al Regelui Carol al XII-lea al Suediei. Locul unde regele a poposit în urmă cu 300 de ani, în luna noiembrie a anului 1714, în noaptea de 9-10 noiembrie, în timp ce se îndrepta spre casă, după Războiul Nordului, se află pe strada Corneliu Coposu, fostă Republicii. Este vorba despre “Casa Zovanyi”, casă care purta numele protopului Zalăului din acele vremuri, ridicată în locul fostei vile unde, în secolul al XVIII-lea, a rămas pentru o noapte regele Carol al XII-lea al Suediei. Din păcate, casa în care a poposit regele nu s-a păstrat în forma sa originală, acolo fiind ridicată, în secolul al XIX-lea, o nouă construcţie, pe a cărei faţadă este amplasată o placă comemorativă care aminteşte de trecerea regelui prin Zalău. În clădirea actuală, activitatea desfăşurată nu are nici cea mai mică legătură cu trecutul istoric al locului.
Carol al XII-lea (17 iunie 1682 – 30 noiembrie 1718) a fost rege al Suediei, între anii 1697-1718, şi a moştenit Imperiul Suedez, de la tatăl său regele Carol al XI-lea şi de la mama sa regina Ulrika Eleonora, când avea doar 15 ani. Conform istoricilor, întreaga domnie a regelui a fost marcată de Războiul Nordului, purtat de ţara sa împotriva Danemarcei, Rusiei şi a Poloniei. După un şir de victorii militare, armata lui Carol XII-lea a fost înfrântă de armatele ruseşti la Poltava, în anul 1709. După înfrângere, regele s-a retras pe malul Mării Negre unde, în apropiere de Varniţa – actualmente în Republica Moldova, şi-a ridicat o tabără militară pe care a părăsit-o în anul 1713 după o încercare nereuşită de a reîncepe lupta împotriva armatelor ruseşti. Astfel, în drum spre casă, regele Carol al XII-lea al Suediei a trecut şi prin Zalău în luna noiembrie a anului 1714.