Elicopterul SMURD ce va deservi regiunea de Nord – Vest şi va avea baza în localitatea Jibou va fi funcţional până la sfârşitul acestui an. Cel puţin aşa a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Deşi, în luna iunie a acestui an, secretarul de stat în MAI anunţa că deveni operaţional la sfârşitul lunii iulie a anului în curs.
Elicopterul de terapie intensivă, a cărui valoare se ridică la peste cinci milioane de euro, va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud. „Elicopterul este. Piloţii sunt. S-au mai primit acum elicoptere din fondurile structurale transfrontaliere care ne permit să avem elicoptere de rezervă pentru că asta era una din probleme. Şi a doua problemă este hangarul care este în curs de rezolvare pentru a putea fi ţinut acolo. Ştiu că este o întârziere şi o recunosc. Deci anul ăsta o să îl vedeţi funcţional, vă spun sigur“, a declarat Raed Arafat.
De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj susţin că se aşteaptă Hotărârea de Guvern pentru trecerea terenului de la Jibou în proprietatea publică a judeţului, pentru a se putea realiza investiţiile necesare.
În luna mai a acestui an, consilierii judeţeni au aprobat transmiterea terenului din Jibou pe care urmează să fie construit hangarul elicopterului SMURD repartizat Regiunii Nord-Vest, din proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), în proprietatea judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Sălaj. Spaţiul, în suprafaţă de peste 8.000 de metri pătraţi, se află în incinta subunităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj.
Realizarea viitoarei construcţii, respectiv amenajarea spaţiilor necesare pentru echipajul de intervenţie şi pentru efectuarea operaţiunilor de mentenanţă la aparatul de zbor se vor face în cel mult doi ani, susţineau la acea vreme reprezentanţii administraţiei judeţene. „Am introdus un termen de siguranţă de doi ani, pentru că nu avem niciun control asupra termenelor de transmitere a imobilului din administrarea MAI în cea a CJ Sălaj şi pentru a nu fi nevoiţi să emitem noi hotărâri în acest sens. După ce transmiterea terenului va fi realizată, perioada de execuţie a lucrărilor va fi cât se poate de scurtă”, explica Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.
După finalizarea lucrărilor, hangarul va fi transmis, în condiţiile legii, în administrarea ISU „Porolissum”. Investiţia va fi suportată de la bugetul Sălajului, cu condiţia ca imobilul să treacă în proprietatea autorităţilor judeţene.