Spitalul Judeţean va fi vizitat pentru acreditare în luna ianuarie

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău se pregăteşte în această perioadă pentru a primi vizita Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS). Unitatea medicală a fost înştiinţată că membrii comisiei vor veni să evalueze spitalul peste aproximativ trei luni, respectiv în ianuarie. „CoNAS -ul ne-a programat în luna ianuarie. Noi ne pregătim, am plătit taxa, de asemenea, am trimis şi raportul de autoevaluare. Vizita de evaluare va fi în luna ianuarie, adică peste trei luni. Noi ne străduim să nu fie probleme”, a declarat managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, Laurenţiu Barna.
Obţinerea certificării nu este însă o misiune uşoară, întrucât trebuie îndeplinite peste 2.000 de criterii, de la cele care ţin de partea administrativă, la cele privind drepturile pacienţior ori calitatea procedurilor medicale. În plus, procedura implică şi cheltuieli importante, întrucât fiecare spital care doreşte să fie acreditat are de achitat o taxă.
În cazul SJU Zalău, valoarea acesteia se ridică la aproximativ 186.000 de lei, respectiv circa 240 de lei pentru fiecare pat. Potrivit reprezentanţilor unităţii spitaliceşti, respectiva taxă a fost achitată din bugetul propriu al Spitalului Judeţean. “Nu se pune problema să nu fim acreditaţi. Mai trebuie să lucrăm la anumite aspecte. Banii de la Casă se dau pe criterii de performanţă. Altfel spus, spitalele care vor fi cel mai bine cotate în urma evaluării vor primi cei mai mulţi bani”, a subliniat Barna.

Nicio unitate medicală din judeţ nu este acreditată
Totodată, spitalele, fie ele publice sau private, care nu vor primi acreditare până la sfârşitul anului 2015 nu vor putea încheia contracte cu casele judeţene de asigurări de sănătate. Reprezentanţii CoNAS au explicat că acest lucru nu înseamnă că se vor închide acele spitale, ci pot primi finanţare privată. În această situaţie se regăsesc toate cele şase unităţi spitaliceşti din judeţ, respectiv: Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Orăşenesc “Prof. Ioan Puşcaş” din Şimleu Silvaniei, Spitalul Orăşenesc Jibou, Spitalul de Boli Cronice din Crasna, Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire “Acasă” şi Spitalul Medico Chirurgical Salvosan Ciobanca.”În prezent, niciunul dintre spitalele din judeţ nu este acreditat. Unităţile se află în diferite stadii ale procedurii de pre-acreditare. În timp ce unele sunt aproape de acreditare, altele au renegociat termenul stabilit pentru vizita Comisiei de Acreditare. Însă pentru a putea intra în relaţii contractuale cu Casa este necesară acreditarea acestora. Acest lucru este valabil atât pentru spitalele cât şi pentru cele private”, a explicat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.

Spitalul din Şimleu Silvaniei a solicitat reprogramarea vizitei
Una dintre unităţile medicale din judeţ care a renegociat termenul pentru vizita Comisiei de Acreditare este cea din Şimleu Silvaniei. „Am solicitat, în urmă cu aproximativ o săptămână, reprogramarea vizitei de evaluare pentru trimestrul IV al anului viitor. În prezent, aşteptăm un răspuns din partea Comisiei. Motivul solicitării noastre este acela că avem un plan de conformare pe care trebuie să-l finalizăm. Mai exact, este vorba de o serie de investiţii aflate în derulare”, a explicat managerul Spitalului Orăşenesc din Şimleu Silvaniei, Dorel Cherecheş.
În urma unei evaluări stricte, fiecare unitate medicală va fi încadrată într-un nivel de acreditare, în funcţie de calitatea serviciilor oferite pacientului. Cel mai ridicat nivel este “acreditat”, nivelul mediu este “acreditat cu încredere ridicată”, iar cel mai mic, “cu încredere medie”. Oricare dintre acestea îndreptăţesc spitatele ca şi după 31 decembrie 2015 să acceseze fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Iniţial, spitalele ar fi trebuit să fie acreditate toate până la sfârşitul acestui an. Termenul a fost amânat pentru sfârşitul anului viitor. Dacă şi după acest termen nu se vor conforma nu vor mai putea intra în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. “Situaţia privind acreditarea spitalelor va fi necesară la momentul terminării acreditării la nivel naţional, adică în 31 decembrie 2015. După acea dată nu va mai putea fi încheiat contract cu spitalul neautorizat”, au menţionat reprezentanţii Casei.
Potrivit CoNas, doar 77 de unităţi sanitare cu paturi dintr-un total de aproape 500 existente în ţară au fost acreditate până în prezent. “Am format aproximativ 500 de evaluatori externi pe care a trebuit să îi şcolarizăm. În prima fază se acreditează actul managerial-administrativ. CoNAS nu dă amenzi, nu închide spitale, pune la dispoziţie o serie de standarde. Poate nu toate cele 77 de spitale meritau să primească acreditare. Spitalele trebuie să se raporteze la un standard unic de calitate. Avem în vedere o procedură pentru a verifica anual spitalele care sunt acreditate şi care mai au probleme de rezolvat şi dacă acestea nu şi le rezolvă îşi vor pierde acreditarea. Prin noua lege, spitalelor care nu şi-au rezolvat problemele li se va retrage acreditarea. Spitalele trebuie să fie acreditate până la sfârşitul anului 2015 şi dacă nu au obţinut acreditarea nu vor mai primi finanţare de la Casele de sănătate”, susţine CoNAS.

2 Thoughts to “Spitalul Judeţean va fi vizitat pentru acreditare în luna ianuarie”

  1. docto

    CE INVESTITII SINT IN DERULARE domnule MANAGER?

  2. motanul negru?

    Sa se vada cum misună ginecologii privati îin garzi pentru a recruta cate un caz, dealtfel promis inca din cabinetul privat. Oare criteriile CoNAS admit asemenea manevre? Dar modul de etansare al sălii de operatie ginecologie si lipsa apei calde la sala de naștere! Poate la sedinta de acreditare de anul viitor!

Leave a Comment