Tolerate de profesori şi susţinute financiar de familiile copiilor, competiţiile şcolare cu taxă s-au înmulţit, în ultimii ani, ca ciupercile după ploaie. Cauza nu o reprezintă neapărat spiritul competitiv al elevilor, ci, mai degrabă, alergătura cadrelor didactice după anumite bonificaţii. Participarea la cele mai multe concursuri nu scade sub taxa de 10 lei, bani pe care părinţii copiilor îi achită fără a primi vreo chitanţă. În schimbul participării, micuţii nu primesc mai mult de o diplomă, şi asta, în cazul ocupării unui loc pe podium. Începând din acest an şcolar, în unităţile de învăţământ din Sălaj acest gen de competiţii sunt interzise.
În zilele următoare, toţi directorii de şcoli din judeţ vor primi o notă din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, prin care li se va atrage atenţia că acceptarea desfăşurării unor concursuri şcolare pentru care elevii trebuie să plătească nu mai este tolerată. „Există suficient de multe concursuri care pot fi înaintate şi pot fi avizate pe baza unei proceduri, pe agenda ministerului sau pe cea judeţeană, astfel încât copii să poată participa şi gama lor să fie extrem de variată. În cadrul unei videoconferinţe cu ministrul Educaţiei, ni s-a transmis că nu se vor mai organiza concursuri cu taxă în unităţile de învăţământ. Va fi transmisă în perioada următoare o adresă tuturor şcolilor pentru a le aduce la cunoştinţă acest aspect. De asemenea, va fi interzisă vânzarea de materiale auxiliare în şcoli, inclusiv pentru clasele primare. Totodată, nu se va mai colecta fondul clasei. Nu vom mai lucra cu banii. Orice obiect necesar va fi achiziţionat pe baza unui contract, care, ulterior va intra în patrimoniul şcolii”, a explicat Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.
„Cangurul lingvistic” nu mai contează la gradaţia de merit
În cazul multor astfel de concursuri şcolare taxa era cuprinsă între 10 şi 20 de lei, iar, la final, copiii care reuşeau să obţină cele mai bune puctaje se alegeau doar cu o diplomă. Printre cele mai populare competiţii şcolare de acest gen se numără: Cangurul (matematician, lingvist, explorator, în lumea poveştilor, etc), Euclid, Smart sau Lumina Math.
De asemenea, cadrele didactice sunt şi ele atenţionate că eventualele diplome pe care le primesc pentru organizarea unor astfel de concursuri nu vor mai fi luate în considerare atunci când li se evaluează dosarele pentru diferite etape ale mişcării personalului didactic sau pentru obţinerea gradaţiilor de merit.
Mai sa fie? Sper ca nu e 1 aprilie azi !!
Purtatorul de cuvant al PNL Paul Maghiu , platit din bani publici , angajat la Transurbis si Citadin , doua societati subordonate Primarului Capalnasiu , toata ziua sta pe facebook . Oare CURTEA DE CONTURI nu ar trebui sa se sesizeze cum ia bani purtatorul de cuvant PNL de la 2 SOCIETATI SUBORDONATE PRIMARULUI CAPALNASIU ?
Doamna Inspector General, foarte mulți profesori erau certați de Cosma de franceză, datorită faptului că nu trimit elevii la acest costisitor concurs, zis Cangurul
elevii nu mai invata din manuale numai din culegeri ? stiati ?materia da pe dinafara ,iar copiii nu au timp sa aprofundeze ?rusine ca nu faceti nimic -la clasa a8a s-au mai introdus teme noi si nimeni nu zice nimic -lasa- i incolo sa invete daca-s prosti asta spuneti (GREATA PT INVATAMANTUL ROM)
Deschideti manualele sa vedeti ce invata copiii nostri ,iar daca veniti in inspectii in scoli iar noi parintii va spunem ca se invata mult si prost voi aveti tupeul sa spuneti ca nu puteti face nimic atunci care este rolul vostru???????????????????