Citeam, virtual ce-i drept, mai multe pagini despre „bunăstarea” României văzută de străini. Faptul că ţara noastră este ameninţată de sărăcie nu este o noutate. În cursul acestui an, România a intrat în atenţia Parlamentului European, din cauza sărăciei şi românii se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) la nivelul de trai al populaţiei. În curând vin alegerile. Oare în urma lor se va schimba ceva? Toţi cei care promit „mare cu sarea”, acum, vor reuşi, oare, să îmbunătăţească traiul românilor sau din contră, românul va trage mult mai mult să-şi asigure traiul de zi cu zi? Inclusiv presa internaţională, vuieşte despre faptul că românii activi muncesc mult, dar câştigă prost. Salariul lunar al unui român de rând îi ajunge pentru achiziţionarea a zece coşuri de cumpărături cu alimente. Asta dacă se ia în calcul faptul că îşi cheltuieşte tot venitul pe hrană, fără a mai pune la socoteală alte cheltuieli. Un neamţ de rând, tot european, care plăteşte mult mai puţine taxe comparativ cu românul, îşi permite dintr-o leafă minimă de aproximativ cinci ori mai mult.
Pentru pâine, lapte, carne, fructe şi alte alimente, un român plăteşte, în medie, 24 de euro. Dacă analizăm preţurile la alimentele de bază din România cu cele din alte ţări europene, raportate la venituri ce-i drept, se observă clar că în România preţurile sunt mult mai mari. Un român plăteşte, aproximativ, pentru un litru de lapte circa 88 de cenţi şi 4,11 euro pentru carnea de pui, mult mai mult faţă de un polonez care pentru aceleaşi produse menţionate plăteşte 61 de eurocenţi, respectiv 3,84 de euro. În timp ce un român câştigă, în medie circa 360 de euro lunar, salariul unui neamţ ajunge la 2.000 de euro lunar. În România ultimilor ani s-au promis locuri de muncă şi s-au dat şomeri pe capete, s-a promis bunăstare şi s-a ajuns la sărăcie. Mai nou a început să plouă cu pomeni electorale, nu pentru toată lumea ci numai pentru anumite categorii de persoane. Copiii din familiile sărace vor primi bani în plus, pensionarii au fost amnistiaţi de datorii, mămicile – iertate de obligaţiile băneşti şi lista poate continua. Oare după alegeri, cum vor fi recuperate toate aceste pomeni? De pe spatele românului de rând? Oare ce minune ar putea salva ţara de pe mâna celor care au prădat-o? România de după alegeri, cu oricare, va fi la fel. Un an, doi, trei, patru, cinci. Poate după un deceniu de guvernare se va vedea ceva!
Mi se pare neavenit sa se faca o comparatie intre Romania SI Germania. De ce number at I comparator cu italia spare exemplu. Am uitat, defapt ati facut lobby pt UN neamt…..