Nu mai puţin de 21 de unităţi şcolare din judeţul Sălaj vor primi, în acest an şcolar, vizita comisiilor de experţi ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). În urma acestor vizite, unităţilor de învăţământ vor primi şi calificative care să evidenţieze calitatea actului educaţional în respectivele şcoli: nesatisfăcător, satisfăcător, bine, foarte bine şi excelent.
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, 21 de şcoli, grădiniţe şi licee din judeţul Sălaj se află pe lista unităţilor de învăţământ propuse în cursul acestui an şcolar să treacă printr-o evaluare externă din partea ARACIP, în cadrul a două proiecte pe fonduri europene. Majoritatea unităţilor şcolare sunt şcoli gimnaziale din mediul rural: Şcoala Gimnazială Nr.1 Agrij, Şcoala Gimnazială Nr.1 Borla, Şcoala Gimnazială Nr.1 Bălan, Şcoala Gimnazială Nr.1 Bănişor, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Şincai” Bobota, Şcoala Gimnazială Nr.1 Boghiş, Şcoala Gimnazială Nr.1 Buciumi, Şcoala Gimnazială Nr.1 Carastelec, Şcoala Gimnazială „Horea” Cizer, Şcoala Gimnazială „Marcus Aurelias” Creaca, Şcoala Gimnazială Nr.1 Hereclean, Şcoala Gimnazială Nr.1 Ip, Şcoala Gimnazială Nr.1 Lozna, Şcoala Gimnazială „Petri Mor” Nuşfalău, Şcoala Gimnazială Nr.1 Plopiş, Şcoala Gimnazială Nr.1 Zimbor şi Şcoala Gimnazială Nr.1 Vîrşolţ.
Vizita experţilor ARACIP ar urma să o primească în acest an şcolar şi patru unităţi de învăţământ din mediul urban: Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, Grădiniţa cu Program Prelungit „Pinocchio” Zalău, Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă” Zalău şi Liceul Tehnologic „Octavian Goga” din Jibou.
Potrivit reprezentanţilor ARACIP, evaluatorii special pregătiţi vor verifica dacă şcolile îndeplinesc sau nu nivelul minim de calitate în educaţie, unităţile urmând a fi evaluate complet din punctul de vedere al întregii activităţi de organizare şi funcţionare. În urma evaluării, unităţile şcolare vor primi calificative, de la „Nesatisfăcător” la „Excelent”. Unităţile şcolare care nu reuşesc să obţină un calificativ minim primesc o perioadă de timp pentru a remedia problemele cu care se confruntă, după care trebuie să solicite din nou evaluarea. După trei vizite de acest fel, dacă indicatorii tot nu sunt atinşi, se poate ajunge până la desfiinţarea instituţiei de învăţământ. Nivelul minim pentru acreditare a unei şcoli este „Satisfăcător”.
Specialiştii de la ARACIP au demarat în acest an şcolar două proiecte cu fonduri europene în valoare totală de 25 milioane lei, prin care vor face o evaluare a şcolilor, în special a celor din mediul rural. Programul se desfăşoară la nivel naţional pe durata întregului an şcolar şi se va încheia în octombrie 2015. Şcolile vor primi vizitele evaluatorilor din alte judeţe, care vor întocmi un inventar al dotărilor, performanţelor şi necesităţilor unităţilor de învăţământ. Vor fi verificate 2.500 şcoli din România, preponderent din mediul rural, selectate de inspectoratele şcolare judeţene, care n-au mai fost vizitate niciodată de ARACIP.
vin sa vada cum se face invatamantul fara mijlocul de invatamant cel mai important, manualul?