Nu mai puţin de 12 persoane, cu vârste cuprinse între opt şi 75 de ani, au ajuns, la sfârşitul săptămânii trecute, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă, în urma consumului de ciuperci otrăvitoare. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii unităţii medicale, din totalul acestora, şapte pacienţi au necesitat spitalizarea la secţia de Boli Infecţioase a spitalului, unde au rămas, şi în prezent, sub supraveghere medicală.
Medicii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl presupune consumul ciupercilor, atunci când sunt culese sau sunt cumpărate de la persoane neavizate. Intoxicaţiile după consumul de ciuperci apar în două situaţii : este vorba de o intoxicaţie rapidă care produce efecte într-un interval foarte scurt, de 15- 20 de minute de la ingestia ciupercilor şi o intoxicaţie tardivă, la care simptomele apar cam între şase şi 24 de ore, după consum. Cele mai frecvente fenomene sunt cele digestive, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree. Ulterior, pot apărea şi alte simptome legate de afectarea ficatului, rinichilor, aparatului cardio vascular. Riscurile pot fi extrem de importante, unele cazuri finalizându-se chiar cu decesul persoanei afectate.
Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Specialiştii recomandă consumul exclusiv al ciupercilor de cultură, avertizând că toxicitatea acestora depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a persoanei.
despre incrucisare de spori intre ciuperci comestibile si otravitoare aud prima data.Consum ciuperci de zeci de ori pe an daca am ocazia sa le culeg si nu am avut absolut niciodata pb,sau asta este oreclama la ciperci de cultura?