Cercetătorii clujeni realizează primul arbore genealogic al Transilvaniei

Un grup de cercetători clujeni, de la Centrul de Studiere a Populaţiei din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), au pornit un amplu proiect de realizare a arborelui genealogic al ardelenilor, care include şi judeţul Sălaj. Aceştia inventariază populaţia din Transilvania din ultimii 150 de ani cu ajutorul informaţiilor din registrele parohiale de stare civilă ale diferitelor culte din regiune, dar şi din registrele fiscale.

Proiectul denumit „Baze de date ale populaţiei istorice din Transilvania” este finanţat printr-un grant al Guvernului Norvegiei şi este în valoare 650.000 de euro. În acesta vor fi cuprinse persoanele care au trăit în regiune între anii 1850 şi 1914. Proiectul este prima astfel de bază de date care se realizează în România. Cercetarea se desfăşoară în zece judeţe din Transilvaniei: Braşov, Hunedoara, Alba, Cluj, Mureş, Harghita, Covasna, Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Sălaj. Potrivit Mediafax, Vlad Popovici, asistent cercetare la Centrul de Studiere a Populaţiei din cadrul UBB Cluj-Napoca, a precizat că în cadrul proiectului, colectarea datelor se face din registrele parohiale de stare civilă ale diferitelor culte din regiune, în care sunt trecute naşterile, botezurile, logodnele şi decesele, iar în prezent se realizează o strângere de date de la toate confesiunile şi de la toate etniile chiar dinainte de anul 1850. „Pentru fiecare etnie avem mai multe confesiuni. Pentru români avem ortodocşi şi greco-catolici, pentru maghiari avem reformaţii calvini, dar şi unitarieni, catolici, luterani, avem germani, care sunt luterani, dar şi catolici, avem evrei, armeni sau greci. Registrele sunt scrise în româneşte, cu litere chirilice, în maghiară sau germană. Toate se digitizează, foile sunt scanate şi fotografiate, şi vor putea fi disponibile pe un site”, a subliniat asistentul Popovici, citat de Mediafax. Cercetătorul a adăugat că pe măsură ce vor fi epuizate registrele parohiale, cercetătorii vor trece şi la consultarea altor surse, precum registrele fiscale, pentru identificarea tuturor persoanelor, în condiţiile în care „de fiscalitatea austriacă nu scăpa nimeni”. La final, rezultatele cercetătorilor clujeni vor putea fi folosite şi la aflarea arborelui genealogic al unor locuitori din Transilvania. Astfel, o persoană originară din microzonele cercetate din zona precizată, îşi va putea face arborele genealogic, având o informaţie primară măcar despre bunici şi va putea găsi pe site-ul bazei de date numele localităţii şi numele persoanei. Pentru obţinerea arborelui genealogic aplicaţia va fi gratuită.

De asemenea, baza de date va putea fi folosită şi la realizarea unor analize transgeneraţionale, respectiv din registrele parohiale se vor putea extrage date privind cauzele morţii unor persoane, pe o anumită microzonă, pe o perioadă de 100 de ani.

2 Thoughts to “Cercetătorii clujeni realizează primul arbore genealogic al Transilvaniei”

  1. Sasu

    Arbore genealogic in Transilvania

  2. krausz

    Krausz Laszlo our father died young and did not have the time to teach us Hungarian and our family history of Transylvania.
    We know that all members of our family were and are still Catholic and non-Jews as much Krausz I find in the forums. This is why your message to Laszlo interested me.
    My great-grandfather’s name was Alexander Krausz, a Roman Catholic, was a notary in Salatig (Szilagitö) about in the 1850s He was married to Karolina Bereczki Roman Catholic, parents Bereczki Janos Farkas-Rosalia. They had at least one son: Krausz Sandor, my grandfather, who was born in Salatig in 1873, died in 1928 at Vulkan and baptized a Roman Catholic. Krausz Sandor was a notary in Vulkan, married to Amalia Lukacs, greek catholic, born in 1880 in Oradea (Nagyvarad) and died in 1942 in Arad. One of their children was our father, born in Vulkan in 1905 and died in France.
    That’s all we know. Whence came from Alexander, what were his faliliales origins, how and why was it a notary? This is the complete mystery and nobody, Hungary and Romania could not answer these questions. Thank you very much for any information you could give me. Alain Krausz

Leave a Comment