Elevii din clasele primare vor fi vaccinaţi în octombrie

 

Campaniile de vaccinare din acest an şcolar vor debuta luna viitoare, urmând să se încheie în luna decembrie, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Sănătăţii. Astfel, începând din 20 octombrie, primii programaţi sunt şcolarii din clasele primare. Aceştia vor fi vaccinaţi împotriva poliomilitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, difteriei şi tetanosului. În decembrie, elevii din clasele a VIII-a şi a IX-a vor fi imunizaţi cu vaccin diftero-tetanic.
După cum au anunţat reprezentanţii Ministerului, vor fi achiziţionate 380.000 de doze de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (RRO), 340.000 de doze de vaccin diftero-tetanic (dT) şi 250.000 de doze de vaccin polio inactivat (VPI). În acest moment, licitaţia pentru achiziţionarea vaccinurilor este în derulare.
Până la demararea campaniilor şcolare, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj trebuie să trasmită Ministerului Sănătăţii numărul necesar al dozelor de vaccin. Potrivit adresei Ministerului Sănătăţii, aceste campanii de vaccinare se adresează tututor copiilor de vârstă eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi. Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se va efectua prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Între două administrări succesive ale aceluiaşi tip de vaccin se va păstra un interval minim de 28 de zile. Reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere. “Înaintea fiecărei campanii de vaccinare se vor organiza sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la : vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraidicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora, managementul şocului anafilactic ”, se precizează în adresa menţionată.

Leave a Comment