Lipsa paznicilor în şcolile sălăjene, suplinită de personalul propriu sau de poliţişti

 

Din cele peste 430 de unităţi şcolare din judeţul Sălaj, doar puţin peste 25 la sută dintre acestea au sisteme de supraveghere video, potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din judeţ asigură măsurile de siguranţă cu ajutorul personalului propriu. Astfel, în 42 de unităţi de învăţământ există paznici, în 113 au fost instalate sisteme de supraveghere video şi de alarmă, 271 au apelat la alte forme de securitate, respectiv personalul propriu, iar în 13 cazuri, paza este asigurată cu sprijinul poliţiei sau al jandarmeriei.
Inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, Maria Pop, a declarat că pentru anul şcolar 2014-2015 a fost întocmit un program de măsuri privind creşterea siguranţei civice în zona unităţilor de învăţământ. „Inspectoratul Şcolar va analiza necesarul de agenţi de pază în vederea demarării demersurilor către Consiliul Judeţean şi Consiliul Local pentru angajare şi finanţare. De asemenea, directorii unităţilor de învăţământ vor verifica contractele existente cu societăţile de pază specializate de pază şi vor încheia noi contracte cu avizul Inspectoratului”, a explicat Maria Pop. Potrivit acesteia, se va actualiza regulamentul intern al fiecărei unităţi de învăţământ de către consiliul profesoral, cu precizarea condiţiilor de acces în unitatea şcolară al personalului didactic şi nedidactic, al elevilor, părinţilor şi al vizitatorilor. De asemenea, regulamentul va fi afişat la loc vizibil şi va fi pus la dispoziţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratului de Jandarmi.

Lunar, cel puţin trei furturi sesizate în şcoli
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţiei Judeţean (IPJ) Sălaj, pe parcursul anului şcolar 2013-2014, au fost sesizate 39 de fapte penale, din care 30 în mediul urban, majoritatea din totalul acestora fiind furturi, respectiv 30. De asemenea, au fost iniţiate 22 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112, 16 din mediul urban şi şase din mediul rural, prin care s-au semnalat fapte antisociale săvârşite în incinta şcolilor sau în imediata apropiere a acestora. Potrivit sursei citate, măsurile de siguranţă sunt asigurate, ăn medie, de către 74 de poliţişti, opt jandarmi şi zece poliţişti locali.

Leave a Comment