Zeci de şcoli şi grădiniţe sălăjene „tremură” de frica iernii

 

Peste cinci la sută dintre şcolile sălăjene nu au asigurate resursele necesare încălzirii, iar aproape o treime din unităţile de învăţământ din judeţ deţin în prezent între 30 şi 80 la sută din necesarul de combustibil, potrivit unei centralizări întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj.
Printre unităţile care nu au pe stoc combustibilul necesar, deşi noul an şcolar începe în mai puţin de două săptămâni, se numără 12 grădiniţe şi tot atâtea şcoli primare şi gimnaziale, toate din mediul rural. Este vorba despre: Şcoala Gimnazială Nr.1 Dragu, Grădiniţa cu Program Normal Dragu, Şcoala Primară Voivodeni, Grădiniţa cu Program Normal Voivodeni, Şcoala Gimnazială Nr.1 Fildu de Mijloc, Grădiniţa cu Program Normal Fildu de Mijloc, Şcoala Primară Fildu de Jos, Grădiniţa cu Program Normal Fildu de Jos, Şcoala Primară Fildu de Sus, Grădiniţa cu Program Normal Fildu de Sus, Şcoala Primară Tetişu, Grădiniţa cu Program Normal Tetişu, Şcoala Gimnazială Nr.1 Marca, Grădiniţa cu Program Normal Marca, Grădiniţa cu Program Normal Porţ, Şcoala Primară Leşmir, Grădiniţa cu Program Normal Leşmir, Şcoala Primară Sumal, Grădiniţa cu Program Normal Sumal, Şcoala Gimnazială „Petri Mor” Nuşfalău, Şcoala Primară Bilghez, Grădiniţa cu Program Normal Nuşfalău şi Grădiniţa cu Program Normal Bilghez.
Potrivit informaţiilor primite de la reprezentantul ISJ Sălaj, cele mai multe unităţi de învăţământ din judeţ, respectiv 206, deţin centrale proprii pe lemne, urmate de cele care folosesc pentru încălzire sobe pe lemne, 134. Centrale proprii pe gaz au 54 de şcoli şi grădiniţe, iar încălzire cu energie electrică există doar în şapte unităţi. „În cadrul inspecţiilor tematice au fost vizitate circa 95 la sută dintre unităţile de învăţământ din judeţ. 281 de şcoli şi grădiniţe au asigurat 100 la sută din combustibilul necesar, 127 de unităţi, între 30 şi 80 la sută, iar 24 nu deţin combustibil, însă ni s-au dat asigurări că până la debutul sezonului rece această problemă va fi remediată”, a precizat Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.

Leave a Comment