Şcolile şi grădiniţele, luate la „puricat” în septembrie

 

Mai puţin de trei săptămâni au rămas până la începerea noului an şcolar, iar conducerile unităţilor de învăţământ sălăjene trebuie să se asigure că vor avea totul pus la punct până la cele mai mici detalii pentru 15 septembrie.
Potrivit Ligiei Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, inspectorii sanitari vor putea face verificări în acest sens abia după 1septembrie întrucât în august şcolile şi grădiniţele sunt încă în vacanţă. „La fel ca în fiecare an, vom face verificări în toate unităţile de învăţământ din judeţ pentru a vedea dacă sunt respectate condiţiile igienico-sanitare, astfel încât copiii să îşi desfăşoare activitatea în siguranţă. De regulă, astfel de controale sunt demarate în jurul datei de 15 septembrie, conform ordinului emis de ministerul Sănătăţii, însă este posibil ca verificările să înceapă mai repede, în intervalul 5 -10 septembrie. Vizate în perioada menţionată vor fi unităţile unde au fost înregistrate probleme anul trecut”, a explicat oficialul DSP Sălaj.

13 şcoli au funcţionat fără autorizaţie sanitară
La începutul anului şcolar precedent, unităţile de învăţământ din judeţ au fost verificate, în perioada 4-10 septembrie, de comisii mixte formate din inspectori ai DSP Sălaj, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Sălaj şi comisari din cadrul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj. Au fost constituite trei astfel de comisii care, în perioada menţionată, au verificat condiţiile existente în unităţile şcolare, în special, în cele 18 şcoli şi grădiniţe din mediul rural, care nu deţineau autorizaţie sanitară.
În urma controalelor, s-a constatat faptul că în cinci din cele 18 unităţi şcolare erau în plină desfăşurare o serie de lucrări de modernizare şi alimentare cu apă, urmând ca respectivele unităţi să fie avizate din punct de vedere sanitar după finalizarea acestora. Restul unităţilor, respectiv 13, au funcţionat, şi în anul şcolar 2013-2014, fără a deţine autorizaţia necesară. “În majoritatea cazurilor s-a constatat lipsa apei curente şi amenajarea necorespunzătoare a grupurilor sanitare. De asemenea, la 12 şcoli s-a observat faptul că efectivul de elevi este foarte scăzut, aceştia învaţă în clase simultate, astfel încât s-a luat în calcul şi varianta transferării acestor copii la unităţile de învăţământ învecinate, ceea ce ar putea duce la desfiinţarea unor şcoli. Însă, deocamdată, aceste şcoli şi grădiniţe vor funcţiona fără autorizaţie sanitară. S-a dispus alimentarea zilnică a rezervoarelor de apă existente şi igienizarea corespunzătoare a latrinelor”, preciza la aceea vreme reprezentantul Prefecturii Sălaj.

Leave a Comment