Pentru că au „luptat” în Revoluţia din 1989, zece sălăjeni primesc indemnizaţii de peste 2.000 de lei

Pentru că au „luptat” la Revoluţia din decembrie 1989, pentru înlăturarea comunismului, zece sălăjeni primesc lunar indemnizaţii cuprinse între 1.102 şi 2.020 de lei. Sumele sunt plătite prin intermediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj şi sunt acordate în baza unui certificat de revoluţionar.

Potrivit unor informaţii furnizate de Daniela Maxim, coordonator al compartimentului plăţi-prestaţii din cadrul CJP Sălaj, în evidenţele instituţiei se află în plată, în prezent, un număr de zece beneficiari ai indemnizaţiei de revoluţionar. Mai exact, este vorba despre sălăjeni care au luptat în Revoluţia de la 1989. Din cei zece revoluţionari, cinci primesc o indemnizaţie lunară în valoare de 2.020 de lei individual pentru că statutul lor, atestat cu acte, este acela de „revoluţionari răniţi”, iar alţi cinci primesc indemnizaţii în valoare de 1.102 lei lunar pentru că au fost „luptători remarcaţi prin fapte deosebite”, respectiv „urmaşi ai revoluţionarilor”. Conform sursei citate, numărul urmaşilor de eroi martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989 este în număr de trei persoane (părinţi ai eroilor decedaţi), iar ai luptătorilor remarcaţi – două persoane. Reprezentanţii CJP Sălaj nu au putut oferi informaţii cu privire la locul, respectiv oraşul în care revoluţionarii sălăjeni au luptat în decembrie 1989, menţionând că pe certificatul de revoluţionar aflat în evidenţele instituţiei, în baza căruia se face plata sumelor menţionate, nu este scris locul în care „au luptat”. De asemenea, chiar dacă sunt luptători răniţi sau remarcaţi, ceea ce ar trebui să facă cinste unei naţiuni, respectiv judeţului, numele lor nu a fost făcut public de reprezentanţii instituţiei precizate, pentru că … „nu se poate”.

La nivel naţional – peste 22.000 de revoluţionari

Numărul deţinătorilor de certificate de revoluţionar, în urma evenimentelor din decembrie ’89, a fost estimat, la nivel naţional, la aproximativ 23.000 de persoane, din care cei mai mulţi, circa 17.000, fac parte din categoria „luptător remarcat prin fapte deosebite”. Toate aceste categorii au beneficiat de indemnizaţie lunară, potrivit Legii 341/2004 – Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987. Odată cu schimbarea legislaţiei, în anul 2011, numărul lor s-a micşorat considerabil, în prezent beneficiarii de indemnizaţii de revoluţionar fiind de aproximativ 16.000 de persoane. Comparând numărul localităţilor din ţară cu cel al revoluţionarilor se poate constata faptul că, în fiecare localitate există cel puţin un revoluţionar.

16 Thoughts to “Pentru că au „luptat” în Revoluţia din 1989, zece sălăjeni primesc indemnizaţii de peste 2.000 de lei”

  1. Anonim

    DE CE NU PUBLICATI COMENTARIUL,INSEAMNA CA STITI CA AM DREPTATE

  2. Anonim

    SECURISTII CRIMINALI POT LUA PENSII DE 5.000 DE LEI. SECURITAEA A FOST DECLARATA OFICIAL ILEGITIM SI CRIMINAL. DACA SUNTETI ZIARISTI PATRIOTI OCUPATI-VA DE ACESTIA.

  3. Anonim

    Eu cred ca trebuie sa fie ziaristi, nu neaparat patrioti

  4. Zălăuan

    În Sălaj nu a fost nicio revoluţie. Aceste indemnizaţii trebuie sistate şi aceşti puturoşi de revoluţionari trebuie trimişi la muncă !

  5. Pt Fraierul de Zalauan

    Mai prostule cei 10 salajeni despre care se vorbeste nu au luptat in Zalau,s-a spus clar dar nu se specifica exact localitatea.Daca esti curios tare dute si verifica datele oficiale!Nu am nimik de-a face si nu cunosc persoane care primesc astfel de indemnizatie dar nu stiu daca ti-ar convine sa iti pierzi pe cineva drag!De aici se vede ca esti un invidios prosttttttt.

  6. Anonim

    numai sa nu fi luptat pe altundeva impotriva revolutionarilor,ca militieni sub acoperire,si le-a semnat tatuca lor Iliescu certificatul de revolutionar

  7. Anonim

    Hai zau,care revolutie?Suntem un popor de prosti si ne meritam soarta .Majoritatea traieste mai bine acum ca inainte de 1989?

  8. Anonim

    poate au existat si acei revolutionari, dar aceia sigur nu se mai nuara printre cei 23.000 sau mai nou 16.000 de „revolutionari” . Cunosc un asemenea „urmas de revolutionar”. Si-a pierdut tatal la revolutie, omul a facut infart la taierea porcului. Alti au zis ca de fapt a fost coma alcolica. Dar „oficial” omul a murit la revolutie si a fost pe lista cu revolutionari de la Cluj. Dar el a murit in vecinatatea Clujului la taierea porcului. Din „fericire” a fost dus la morga la Cluj, si acolo a nimerit pe targa linga alti posibili revolutionari, si poate ca sa le fie mai usor in acele momente, toti au fost declarati morti la revolutie in Cluj, deci mari revolutionari. Chiar si acest mare betiv, cre pana sa cada porcul jos, a reusit sa bea cel putin o jumate de litru de palinca.

  9. Anonim

    nu cred ca aceste sume sunt importante, cicelelalte beneficii pe care le au acesti „revolutionari” aparuti peste noapte. In 1994, am devenit si eu revolutionar, aveam nvoie de acelcertificat pentru a beneficia de scutir la plata impozitelor catre bugetul de stat, Si in3-4 ani cat a mers „afacerea” am castigat o mica avere. Pe numele asa zisilor revolutionari cum am rezolvat si eu, erau o multime de firme care au beneficiat de scutiri, si aici erau sume adevarate.

  10. Anonim

    a, la ce mai era bun acest certificat? SA INTRI IN FATA LA CARITAS !!! ori erai revolutionar ori handicapat si asa nu tateai la coada

  11. Anonim

    Cei sase salajeni ucisi la revolutia din 1989 sunt: 1) Butuza Sergiu, nascut in 14.09.1967, la Ileanda, Salaj, ucis la Bucuresti in 24 dec. 1989, 2) Nagy Samuel, nascut in 05.03.1971, la Salatig, Salaj, ucis la Braila, in 23 dec. 1989, 3) Rus Craciun Stefan, nascut in 30.04.1961, la Sangeorgiu de Mures, Salaj, ucis la Turda, in 22 dec. 1989, 4) Lobont Vasile, nascut in 02.01.1954, la Stirciu, Salaj, ucis la Sibiu, in 22 dec. 1989, 5) Somsag Marin, nascut in 04.11.1954, la Jibou, Salaj, ucis la Brasov, in dec. 1989, 6) Poptelecan Ioan, nascut in 24.04.1962, la Galgau, Salaj, ucis la Resita, in 25 dec. 1989, Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

  12. Anonim

    TITLUL ESTE MINCINOS, IN TEXT SCRIE CA DOAR CINCI IAU INDEMNIZATII DE 2020 LEI. NU CRED CA AI VREA SA FII PRINTRE EI, ADICA PARINTE SAU COPIL UCIS.

  13. anonim

    Un exercitiu de aducere aminte pentru toti aceia care astazi nu stiu cui datoreaza libertatea ce au dobandit-o si toate clelalte consecinte,i-as ruga sa aceseze „Romania din ceruri”,publicatie aDepartamentului „REPORTAJ”al cotidianuluiJurnalul National”de luni 20 decembrie 2004.Toti care azi dorm sub cruci,au participat la victoria revolutiei,fiecare in felul sau.Dumnezeu sa-i odihneasca si amintirea lor trebuie sa ramana vesnic in memoria romanilor.

  14. ass

    au existat si revolutionari, dar multi din cei cu acte in regula sunt impostori ! si din pacate cam ei conduc acest sitem de „acreditare” a revolutionarilor.
    si cel mai important, aceste „ajutore” ar trebui cumva CORELATE CU SITUATIA MATERILA A ACESTOR REVOLUTINARI SAU URMASI. Este penibil sa vad un revolutionar sau urma de revolutionar ca traieste doar dupa urma acestor ajutoare, nelucrand nimic, doar asteptand mila statului pentru „sacrificiul” posibil, a lui sau a altuia.
    Daca esti un caz social, ai ramas infirm in urma ranilor primite, sau esti minor si nupoti lucra, e drept sa primesti aceste ajutoare, dar daca esti un barbat de 30-40-50 de ani , poti foarte bine sa lucrezi dar preferi sa stai acasa si sa primesti bani, deamoaca.

  15. Anonim

    MORTI SUNT CEI UCISI, IAR UCIGASII FURA TARA ! SOMN USOR PROSTIME.

  16. Zălăuan

    Mă anonimule, da nu ţi-ai pis problema cine i-a ucis pe cei 6 ?
    Unii dintre ei, ostaşi ai armatei RSR, au fost ucişi în post de către elemente teroriste, pe vremea lui Ceauşescu !
    Ăştia sunt de fapt morţii în revoluţie !

Leave a Comment