Se caută „zeiţa” Festivalului Roman

Adolescentele şi tinerele din judeţul Sălaj, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 30 de ani, sunt aşteptate să se înscrie la Concursul „Dea Victoria” – concurs de „Miss”, în cadrul căruia va fi aleasă „Zeiţa Victoria” – zeitatea care va conduce parada soldaţilor daci şi romani de la Festivalul Roman Zalău – Porolissum, ediţia 2014.

Primăria municipiul Zalău şi Phaton Video Production organizează vineri, 18 iulie, de la ora 18, în amfiteatrul din Parcul Central, concursul pentru desemnarea „Dea Victoria” – „zeitatea” care va conduce parada soldaţilor daci şi romani, soldaţi care vor lupta în cadrul celei de a X-a ediţii a Festivalului Roman „Zalău-Porolissum”. După cum au explicat vineri, 11 iulie, reprezentanţii Primăriei Zalău în cadrul unei conferinţe de presă, la concurs pot participa, adolescentele sau tinerele doamne din Sălaj care au vârsta cuprinsă între 14 şi 30 de ani. Concursul va consta într-o prezentare de costume specifice perioadei romane care vor fi asigurate de organizatori. Concurentelor le va fi notată prezentarea, ţinuta – coafură, bijuteriile şi îmbrăcămintea care vor fi adaptate evenimentului, dar şi dansul pe muzică antică şi recitarea dintr-un pasaj semnat de un autor antic constând în poezie sau monolog. Persoanele interesate de participarea la „Dea Victoria” pot obţine informaţii suplimentare la numărul de telefon 0744-0847575. Înscrierile se fac până în data de 17 iulie, prin e-amail la adresa cosmin2216@yahoo.com, unde participantele vor transmite datele persoanale şi o fotografie. În cazul persoanelor minore acestea vor trebui să aibă acordul părinţilor. La concursul pentru alegerea zeiţei, concurentele vor fi însoţite de soldaţi romani – membri ai Asociaţiei „Amicii Muzeului”. În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea asculta un recital susţinut de Paula Tărău şi dansuri cu „Zânele Zalăului”.
Câştigătoarea concursului, pe lângă faptul că va conduce parada soldaţilor daci şi romani de la Festivalul Roman „Zalău-Porolissum” va beneficia din partea organizatorilor de o şedinţă foto, inclusiv un album, care va fi realizată la Porolissum.

De ce „Dea Victoria” ?

Potrivit organizatorilor, denumirea acestui concurs „Dea Victoria” a fost ideea reprezentanţilor biroului de comunicare şi realaţii cu presa din cadrul Primăriei municipiului Zalău. Astfel, s-a ţinut cont de simbolistica puternică a acestei zeităţi în epoca romană, de largă răspândire geografică a cultului dedicat „Dea Victoria” – „Zeiţa Victoriei”, de faptul că reprezenta biruinţa absolută şi un intermediar între muritori şi ceilalţi zei ai panteonului roman. „Considerăm firesc ca reprezentarea feminină a acestei importante zeităţi să conducă trupele încercate în războaie, care vor defila şi se vor lupta, într-o nouă, dar cu siguranţă, grea bătălie, în centrul Zalăului. Iar pentru a desemna cea mai potrivită domnişoara care să o reprezinte pe Dea Victoria, în parada de acest an, vom organiza un concurs, iar concurentele vor trebui să dovedeascã faptul ca meritã sã poarte cununa de lauri şi sã conducã trupele care vor lupta la Festivalul Roman Zalãu – Porolissum”, au precizat organizatorii Festivalului.

Leave a Comment