La lectură, tovarăși!

Daniel Săuca
O ştire de „fapt divers” m-a pus și mă pune pe gânduri, și în iulie 2014. Oleacă. Fie şi pentru că ştirile astea, majoritatea, sunt fie „inventate”, fie eludează, voit, tocmai ceea ce ar trebui să le asigure soliditatea: „caracterul” ştiinţific. Ştirea zice că speranţa de viaţă a celor care trăiesc înconjuraţi de cărţi ar fi superioară cu aproape 12 ani faţă de a celor care nu prea „le au” cu cărţile. Asta ar fi concluzia unor cercetători universitari din California, care ar fi descoperit că trăiesc mai mult şi cei care sunt pasionaţi de lectură şi cei care trăiesc în preajma cărţilor: colecţionarii şi librarii. „Secretul” acestei longevităţi „exotice” ar fi existenţa, în cărţi, a unor ciuperci din familia „Penicilium”, „recunoscute ca producătoare ale unor antibiotice redutabile”. Altfel spus, „bibliofilii” s-ar îmbolnăvi mult mai rar decât restul poporului muncitor cu alte unelte decât cartea, cu toate că, se ştie, cărţile sunt purtătoare de diverse „bazaconii” ce pot provoca infecţii, alergii ş.a. Altfel, luat repede, îmi aduc aminte de mulţi iubitori de carte care au dat ortu’ popii mult mai devreme decât alţii care nu au răsfoit, într-o viaţă de om, nici măcar Mersul trenurilor. Şi apoi, alte nenumărate exemple (aproape general valabile, nu cred că-i musai realizarea unor studii ştiinţifice) demonstrează că „elixirele” vieţii sunt altele decât cartea: stilul de viaţă, „bagajul” genetic, mediul etc. Ei bine, asemenea ştiri au, din păcate, mai mult un caracter propagandistic, decât unul informativ serios: te îndeamnă să cumperi (şi mai multe) cărţi sau, pur şi simplu, să „întărească” starea de (auto)mulţumire a celui pasionat de lectură, victimă sigură a campaniilor promoţionale ale editurilor şi ziarelor (câte mai există).
Povestea de mai sus nu este singulară. Mass-media e plină, aproape până la refuz, de astfel de „ştiri”. Despre produse care ar încetini evoluţia cancerului, despre produse pline de E-uri (pe care, fireşte, nu ar trebui să le cumperi), despre plante şi ierburi, despre ce afectează şi ce nu afectează tenul (femeilor, dar şi al bărbaţilor), despre biografiile (neapărat) romanţate ale vedetelor şi liderilor politici, sportivilor.
Pe lângă nesimţirea politică – ce parcă se revarsă peste noi tot mai hidos, mai ales în această campanie ciudată pentru alegerea noului președinte al României – iată, suntem în cointinuare supuşi şi atacului propagandistico-comercial din partea „bizonilor” consumismului cu orice preţ. Și a unei societăți „informaționale”, fără vlagă și fără niciun orizont. Altfel, sunt pe cale de dispariție și librarii, și colecționarii, și ziarele tipărite. Și nici cărțile tipărite nu se simt mai bine!

Leave a Comment