Chiar dacă unii oficiali ai partidelor neagă existenţa acestui demers, surse din cadrul UDMR şi PCM Sălaj susţin că reprezentanţii celor două formaţiuni politice pregătesc un proiect de lege privind autonomia, urmând ca acesta să fie lansat în dezbatere publică în data de 11 iulie. Mai mult, proiectul de lege urmează să fie însoţit şi de un pachet de propuneri privind revizuirea Constituţiei.
Una dintre din propuneri se va referi la introducerea declaraţiei Marii Uniri de la Alba Iulia în Constituţie. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a confirmat pentru presa centrală că un grup de lucru elaborează acest proiect de lege, dar a evitat să intre în detalii înainte de data lansării. Acesta a arătat, totuşi, că sunt două variante de proiect de lege aflate în lucru. Una dintre variante se încadrează în Constituţia actuală, iar cealaltă are în vedere o Constituţie nouă sau amendată.
Contactat, preşedintele PCM Sălaj, Papp Lajos, confirmă şi el existenţa acestei iniţiative, însă se declară sceptic în ceea ce priveşte o eventuală înţelegere cu cei de la UDMR. „PCM şi UDMR vor veni, deocamdată fiecare separat, cu propuneri, ca apoi să ne aşezăm la masă pentru a ajunge la o înţelegere finală, care să fie prezentată în Parlament. Dar, trebuie să vă spun că majoritatea celor de la PCM este nemulţumită de modul în care decurg relaţiile cu cei de la UDMR”, spune Papp Lajos, care a adăugat că pentru a menţine atmosfera de „prietenie” dintre cele două formaţiuni politice, liderii partidelor se vor aşeza, totuşi, la masă. „Sunt convins că, până la urmă, vom vorbi despre… nimic. Indiferent de proiectul care va rezulta din înţelegere, este aproape sigur că UDMR va face exact ceea ce vrea, şi nu ce trebuie”, a conchis liderul PCM Sălaj.
Pe de altă parte, preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, neagă existenţa vreunui grup de lucru care s-ar ocupa de elaborarea acestui proiect de lege, însă pe de altă parte confirmă „prietenia” dintre cele două partide maghiare. „Nu pot să vă spun nimic despre un asemenea proiect, pentru că nu ştiu nimic de el. Totuşi, dacă el va exista, va trebui susţinut în parlament de reprezentanţii UDMR, nu?”, s-a întrebat retoric şi ironic, totodată, Seres Denes.
Pe de altă parte, surse din cadrul UDMR susţin că relaţiile dintre Uniune şi PSD, la guvernare, sunt deja tensionate din cauza unui litigiu. Comisia Europeană a respins anul trecut un proiect de iniţiativă cetăţenească susţinut de UDMR , care prevede autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. Comisia a arătat că un astfel de proiect încalcă Tratatul de la Lisabona, care arată că astfel de chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană. Ca atare, nu se poate impune o directivă europeană în acest sens, ci legi naţionale, pe principiul subsidiarităţii.
Lansarea proiectului de lege privind autonomia va avea loc cu puţin timp înainte de şcoala de vară de la Băile Tusnad.
Ungurii stiu sa profite de criza politica provocata de minciunile aruncate pe piata media , de televiziunile varanului felix !!!
Se pare ca persoana din imagine si-a gasit in sfirsit vocatia profesionala .
tipi de genul celui din poza nu merita sa fie nici macar pomeniti in presa dar sa mai si scrii despre el………. un asemenea om uita de Treznea si Ip…. eu care sunt din zona Treznea nu pot uita… din pacate statul roman uita istoria… are risca sa se repete
Ungur la tine? dupa cum scrii, fac pariu ca esti maghiar!
intrebatii pe cetatenii din IP si TREZNEA ce vor in legatura cu autonomia
tipul din poza nu are nimic cu Treznea si Ip
tipul din poza nu are nimic cu autonomia Tinutului Secuiesc
tipul din poza nu are nimic cu pachet de propuneri privind revizuirea Constituţiei
tipul din poza a fost doar intrebat de autorul articolului
o sa vedeti voi autonovia la anu si la multi ani
e nevoie de mai putina incisivitate si de mai multa modestie nici o minnoritate din europa nu au drepturi ma mari ca maghiarii nostri mai studiati cu dragosre la tara asta fratilor.