Atenţie la E-urile din alimente!

Sălăjenii care achiziţionează produse alimentare sunt sfătuţi de specialiştii în nutriţie să fie foarte atenţi la aditivii alimentari. Potrivit inforor.com lista aditivilor alimentari însoţită de bolile pe care le provoacă fiecare aditiv-E, în parte, va fi cenzurată cât mai curând. Până atunci, însă, consumatorii care vor să aibă grijă de sănătatea lor trebuie să ştie că aditivii alimentari, interzişi în unele ţări precum Ungaria, Canada sau Germania, fiind considerate substanţe deosebit de periculoase, în România sunt considerate inofesive şi ca atare legalizate. Specialialiştii atrag atenţia că aditivii alimentari pot cauza o serie de boli. Conform sursei citate, aditivi alimentari sunt împărţiti în mai multe categorii, lista fiind una destul de lungă. De exemplu printre aditivii alimentari care produc cancer se numără: E131, E142 , E211, E213, E214, E215, E216, E217, E218, E239, E330; aditivii alimentari care afectează vasele de sânge: E250, E25, E252 (nitriţi şi nitraţi); aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, E231, E232, E233; aditivi alimentari care atacã sistemul nervos: E311, E312; aditivi alimentari care pot produce tulburãri digestive de genul indigestiei, vomã şi colici abdominale: E338, E339, E340, E341, E463, E465, E466, E450, E461, E407 (caragenan – în îngheţată); Aditiv care distruge vitamina B12: E200 (acid ascorbic); aditivi care determină afecþiuni intestinale: E220, E221 (metabisulfit de potasiu), E222, E223 (metabisulfit de sodiu), E224 (metabisulfit de potasiu); aditivi care cresc nivelul de colesterol: E320, E321; aditivi periculoşi: E120, E124; aditivi suspecţi (nitraţii şi nitriţii): E121, E141(verde de briliant), E150 (caramel), E153, E171, E172, E240, E241.

E123 – unul dintre cei mai periculoşi aditivi

Consumatorii trebuie să ştie că printre cei mai periculoşi aditivi alimentari se numără E123, care în prezent, în Statele Unite ale Americii este interzis.Acesta se găseşte de regulă în bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brânzeturi topite, creme de brânzã şi este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. În aceeaºi categorie se află şi E110, care intră în componenţa dulciurilor, mai ales a prafurilor de budincă. Potrivit listei de aditivi alimentari periculoşi publicată pe inforor.ro, aditivul E 330 – acidul citric, produce afecţiuni ale cavităţii bucale şi are acţiune cancerigenă puternică. Acest aditiv se găseşte în aproape toate sucurile din comerţ. De asemenea, E102 – tartrazină – este un alt colorant cu acţiune cancerigenă ce se găseşte în dulciuri şi budinci.
Specialiştii recomandă tuturor consumatorilor, în special celor care deja au diferite probleme de sănătate, să evite achiziţionarea produselor care conţin aceşti aditivi.

3 Thoughts to “Atenţie la E-urile din alimente!”

  1. ce articol ! ai rupt gura tirgului cu el

    1. Anonim

      numa un indolent poate avea opinia asta

  2. Anonim

    targului se scrie cu a. ti-ai rupt tastatura

Leave a Comment