Imunizarea diftero-tetanică a elevilor de clasa a VIII-a, programată să înceapă zilele acestea, a fost amânată. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a precizat că până în prezent dozele de vaccin diftero-tetanic nu au fost primite de la Ministerul Sănătăţii. „Este vorba de circa 2.400 de elevi de clasa a VIII-a, care ar trebui vaccinaţi în această perioadă. Deşi conform Programului Naţional de Imunizări această campanie era prevăzută pentru această perioadă, nu ni s-a comunicat încă nici data demarării acesteia şi nici nu au fost trimise dozele de vaccin necesare”, a explicat oficialul DSP Sălaj, adăugând faptul că dacă vaccinarea nu va avea loc până la sfârşitul anului şcolar, aceasta va fi declanşată în toamnă, la clasele a IX-a.
Vaccinul diftero-tetanic (dT) este necesar pentru întărirea sistemului imunitar şi protejarea organismului împotriva difteriei (o boală bacteriană contagioasă) şi a tetanosului (afecţiune care determină spasme musculare severe, dureroase). Se efectuează cu vaccin bivalent, ce conţine anatoxină difterică purificată şi anatoxină tetanică purificată. Vaccinul se administrează fie ca doză de rapel la copilul mare, după primele doze din primii ani de viaţă, fie ca primă vaccinare la copiii mari şi adulţii nevaccinaţi sau cu antecedente incerte de vaccinare. Copiii sunt imunizaţi la două, patru, şase şi 12 luni, la doi ani şi jumătate, iar pentru menţinerea imunităţii trebuie administrat periodic.
Potrivit Ligiei Marincaş, pentru anul şcolar 2013-2014 au fost programate patru campanii de vaccinare în unităţile de învăţământ din judeţ. Primii care au trecut prin emoţiile vaccinării au fost bobocii din clasa I, care au fost imunizaţi în perioada 7-18 octombrie. Peste 1.800 de copii au fost vaccinaţi RRO (antirujeolică-antirubeolică -antiurliană). În perioada 4-15 noiembrie 2013 a avut loc administrarea vaccinul diftero-tetanic (dT) elevilor din clasa a IX-a (restanţieri din anul şcolar 2012- 2013) şi elevilor din clasa a X-a (restanţieri din anul scolar 2011- 2012), pentru ca, între 2 şi 13 decembrie 2013, să se desfăşoare campania de vaccinare împotriva poliomelitei la elevii din clasa a II-a (opt ani) şi la cei din clasa pregătitoare (şase ani). Pentru prima dată s-a inclus această vaccinare şi la copiii în vârstă de şase ani. În aprilie-mai 2014 urma să aibă loc vaccinarea diftero-tetanică (dT) a elevilor de clasa a VIII-a.
Campaniile de vaccinare se adresează tututor copiilor de vârstă eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi. Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se efectuează prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Între două administrări succesive ale aceluiaşi tip de vaccin se păstrează un interval minim de 28 de zile. Reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere, iar înaintea fiecărei campanii de vaccinare se organizează sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la: vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraindicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora, managementul şocului anafilactic.
sec 21. mileniul trei si nu avem vaccinuri rusiiiine mare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bine ca alegem europarlamentari sa primeasca lefuri ce noi nici in visele noastre nu o sa avem!