Mult trâmbiţatele modificări ale sistemului sanitar se pare că vor intra în vigoare, în cele din urmă, de luna viitoare. Cei care se ocupă de sănătatea noastră, pe banii noştri, oferă un nou pachet de servicii. Conţine multe, unele noi, altele mai vechi.
Cu toate că au fost dezbateri interminabile pe marginea variantelor propuse, negocieri fiind purtate şi cu reprezentanţi ai pacienţilor, rămâne de văzut cât de benefic va fi pentru noi. La o scurtă privire, diferenţa între ceea ce este în prezent şi ceea ce urmează este că persoanele care nu au devenit pacienţi vor fi sprijinite să nu devină prin intervenţii sistematice şi riguroase. Mai pe scurt, medicul de familie va trebui să complete o riscogramă, mai bună decât cea aplicată până acum. În fapt, ar fi vorba de o investigaţie particularizată în funcţie de riscurile ce pot plana asupra celor care se consideră sau sunt sănătoşi. Iar vizitele la medicul de familie vor fi obligatorii, o dată la trei ani pentru cei până în 40 de ani şi anual pentru cei peste această vârstă. Ceva asemănător s-a încercat şi în urmă cu câţiva ani, când, anual, în luna în care te-ai născut, trebuia să îţi faci un set de analize. Da, într-adevăr, erau gratuite. Însă şi aşa lumea nu s-a înghesuit să-şi testeze sănătatea, iar în scurt timp, programul s-a dovedit a fi doar un alt eşec.
Înainte ca pachetul de servicii medicale să ia o formă finală, o parte dintre medici au pus în discuţie şi sancţionarea pacienţilor care refuză să-şi facă consultul obligatoriu, susţinând că doar aşa pot fi prevenite unele situaţii grave. Propunerea nu a fost pe placul pacienţilor şi pe bună dreptate. Cu atâtea peticeli făcute în ultima vreme, încrederea că acest sistem bolnav îşi va reveni s-a pierdut. Căci zilnic ne sunt servite ştiri în care bolnavii mor fără ca cineva să dea socoteală, în care medicamentele nu ajung pentru fondurile alocate abia ajung pentru salarii şi în care medicii au ajuns să fie număraţi pe degete. Am ajuns să stăm pasivi sau să mimăm că ne pasă, în timp ce guvernanţii se întrec în programe şi proiecte costisitoare, iar atitudinea personalului lasă, în multe situaţii, de dorit. Sănătatea ar trebui să fie importantă într-o societate normală, ca de altfel pentru fiecare în parte. Însă am ajuns să ne mulţumim doar cu o medicină tradiţională, care face şi ea ce poate…