Firmele de construcții se înghesuie să reabiliteze blocurile din Zalău

Primăria Zalău a predat amplasamentul pentru reabilitarea termică a blocurilor A28, Horea, R, N, M9, M12, P12 şi T1 din municipiu. Numai că, înainte de începerea lucrărilor, au apărut și primele probleme cu unul dintre constructori. Pentru blocurile A28, M9, M12, P12 şi T1 amplasamentul a fost predat în 5 mai, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis o zi mai târziu. Au trecut două săptămâni de atunci, iar lucrările nu au fost demarate, fapt ce trezește suspiciuni. ”Câștigătorul licitației pentru aceste lucrări este firma SC Romco System SRL, cu sediul în București. Bătălia pe lucrări a fost mare. La blocul A28 am avut nu mai puțin de 14 ofertanți. Firma câștigătoare a venit cu o ofertă care era cu 30 la sută mai mică decât valoarea estimată a lucrărilor. Conform legii, orice ofertă care este mică cu 20 la sută decât valoare estimată trebuie verificată. Am cerut explicații și până la urmă au câștigat licitația”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, managerul de proiect, Sabou Gligore. Acesta i-a contactat pe reprezentanții firmei, iar aceștia au motivat întârzierea demarării lucrărilor afirmând că ”sunt din București și durează până aduc schelele” și ”trebuie să achiziționeze prima dată materialele de construcții”. ”Este posibil să aibă probleme constructorul”, a subliniat Sabou Gligore. În cazul blocului A28, valoarea estimată a lucrărilor a fost de 1,8 milioane de lei fără TVA, iar contractul adjudecat de bucureșteni a fost cu circa 29 la sută mai mic. Pentru blocurile M9, M12, P12 şi T1 valoarea estimată a lucrărilor era de 1,4 milioane de lei fără TVA, iar contractul a fost adjudecat la o valoare cu 33 la sută mai mică. ”Așteptăm constructorul să înceapă lucrările”, afirmă Radu Căpîlnașiu. Reabilitarea termică a blocului A28 are patru luni termen de finalizare, iar cea a blocurilor M9, M12, P12 şi T1 cinci luni.
Pe lângă problemele cu constructorii, Primăria întâmpină greutăți și din partea locatarilor. ”Probleme au apărut și atunci când asociaţiile de proprietari trebuiau să elibereze amplasamentul. Unii nu vor să-și închidă balcoanele, deși au semnat că sunt de acord cu asta. Alții nu vor să elibereze terasele pe care și-au construit diverse spații de depozitare”, a adăugat șeful Serviciului Investiţii, Achiziţii Publice.
Pentru blocurile Horea, R și N, valoarea investiției este de 1,3 milioane de lei. Reabilitarea termică a celor 80 de apartamente are ca termen de realizare șase luni. Amplasamentul a fost predat luni. 25 de blocuri din oraș au contracte semnate pentru reabilitare termică, trei blocuri sunt în procedura de evaluare, iar pentru alte zece se pregătește documentația. Valoarea totală a investițiilor se ridică la suma de 27 de milioane de lei, majoritatea din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional.

Leave a Comment