Ministerul Justiției rămâne ferm pe poziție și vrea desființarea Judecătoriei Jibou

Ministerul Justiției consideră că procesul de raționalizare a instanțelor judecătorești cu volum mic de activitate va avea efecte benefice asupra eficientizării sistemului judiciar atât din perspectiva echilibrării schemelor de personal în raport cu volumul de acvititate cât și din perspectiva alocării eficiente a banilor publici. Astfel, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, nu renunță la planul de desființare a Judecătoriei Jibou și a Parchetului ce funcționează pe lângă această instanță. Deși în urma unei gafe făcute de un funcționar al Ministerului Justiției se credea că pentru desființarea instanței din Jibou au fost luate în considerare datele statistice ale Judecătoriei Chișineu Criș, secretarul de stat Liviu Stancu revine cu o adresă și precizează că ”pentru Judecătoria Jibou, modalitatea care corespunde scopului și criteriilor urmărite în procesul de raționalizare este desfiinţarea acesteia, cu rearondarea localităților din circumscripţie la Judecătoria Zalău”. ”Referitor la argumentele statistice care au condus la propunerea de desființare a acestei instanțe, inițial s-a strecurat o greșeală de redactare, iar datele au fost asociate Judecătoriei Chișineu Criș, instanță care nu făcea obiectul analizei. Respectivele date statistice se refereau la Judecătoria Jibou”, susține oficialul ministerului Justiției.
Principalul criteriu care stă la baza desfiinţării Judecătoriei este volumul redus de activitate, instanța jibouană având de soluționat în 2013 un total de 1706 dosare. Oficialii Ministerului mai susțin că actul de justiție nu va fi afectat pentru că există infrastructura rutieră necesară care să asigure legătura între localitățile de pe Valea Someșului, aflate în circumscripţia Judecătoriei Jibou, și municipiul Zalău. De asemenea, ”prin desfiinţarea și regândirea circumscripțiilor teritoriale se echilibrează volumul de activitate între judecătoriile rămase în funcțiune în județul Sălaj, respectiv Zalău și Șimleu Silvaniei, ultima instanță aflată de asemenea în dezbaterea grupului datorită volumului redus de activitate”, se arată în adresa ce datează de la sfârșitul lunii aprilie. Secretarul de stat din Ministerul Justiției informează că procesul de raționalizare a instanțelor judecătorești cu volum mic de acvititate a fost demarat ”plecând de la concluziile și recomandările cuprinse în rapoartele Comisiei Europene, precum și de la datele statistice privind evoluția volumului de activitate al instanțelor judecătorești în ultimii patru ani”.

Votul decisiv se dă în Senat
În urmă cu o lună de zile, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege iniţiat de Guvern privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, măsura legislativă fiind criticată de reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare pentru că ar limita ”accesul la justiţie”. Au votat împotriva desființării Judecătoriei Jibou deputații sălăjeni Lucian Bode, Mirel Taloș și Seres Denes. Cel de-al patrulea deputat, Iuliu Nosa, a lipsit de la vot în 8 aprilie. Proiectul de lege urmează să fie votat și în Senat, care este cameră decizională. După votul senatorilor vom ști dacă instanța din Jibou va fi desființată sau își va continua activitatea pentru comunitatea sălăjeană de pe Valea Someșului.

2 Thoughts to “Ministerul Justiției rămâne ferm pe poziție și vrea desființarea Judecătoriei Jibou”

  1. Anonim

    …no numa ase sa putea muta primaria intr-un sediu nou modern…si cu „beciuri”

  2. om bun

    ar fi excelent

Leave a Comment