Ce să fie, ce să fie?

Daniel Săuca

Nici noi nu știm exact, din surse publice, cauza reală a despărțirii dintre cei doi însurăței
Poate sunt de vină ambele tabere
PNL joacă după principiul politic dâmbovițean „te rupi și câștigi”
PSD joacă pe cartea unității stângii, a unei mașinării electorale care nu a prea dat greș atunci când a fost condusă meseriaș

S-au scris deja tone de articole despre așteptatul divorț din USL, iar forumurile și emisiunile tv plesnesc de muci și flegme. Câteva observații altfel se impun, chiar dacă nici noi nu știm exact, din surse publice, cauza reală a despărțirii dintre cei doi însurăței. Fiecare tabără o acuză pe cealaltă de trădare, iar în spațiul media ori sunt de vină liberalii (cu Antonescu și, mai nou, Iohannis, în frunte), fie pesediștii (cu Ponta la timonă). Poate sunt de vină ambele tabere. Oricum, dacă ne aducem bine aminte, povestea despărțirii e veche, iar cel puțin o tabără știa sigur, cam din urmă cu trei luni (atunci a ajuns la urechile noastre o astfel de informație), că Antonescu nu va fi candidatul USL la prezidențiale.
PNL joacă după principiul politic dâmbovițean „te rupi și câștigi”(chiar dacă USL putea asigura lejer victoria), forțând, practic, ieșirea de la guvernare în speranța, mai degrabă încrederea oarbă că Antonescu va câștiga cursa pentru Cotroceni. Unii liberali spun că nu vor fi singuri în bătălie. Probabil. Avem însă dubii că dreapta va fi unită. Chiar și pentru un inevitabil tur doi al prezidențialelor, în aceste condiții. PSD joacă pe cartea unității stângii, a unei mașinării electorale care nu a prea dat greș atunci când a fost condusă meseriaș. O abordare și cu conotații ideologice, dar și pragmatice (vezi USD marcă înregistrată).
În schema puterii din 2014 reintră și UDMR, care abia a așteptat acest moment, după încălzirea prelungită din opoziție. Să nu fi negociat PSD cu UDMR și sprijin pentru prezidențiale? Ne-am mira. Oricum, ne așteptăm ca în curând Sălajul să aibă un subprefect de la UDMR. De exemplu.
Și, totuși, poate spune cineva, pe surse sau nu, cauza reală a despărțirii dintre cei doi buni prieteni (așa au declarat amândoi) Ponta și Antonescu? Băsescu? Propriile neputințe de la guvernare? Camarilele din jurul președinților celor două partide? Justiția? Victor Ponta? Crin Antonescu? Serviciile? Moș Crăciun?
Așteptăm cu interes dezvălurile din campaniile electorale. Uau!

Leave a Comment