Votul multiplu este pedepsit cu blândețe

Noul Cod Penal sancționează cu pedepse mai blânde infracțiunile electorale. Într-un an cu două scrutine, unul pentru Parlamentul European în mai, celălalt pentru prezidenţiale în noiembrie, votul multiplu poate fi pedepsit, în premieră, și cu amendă, iar sancțiunea maximă cu închisoarea scade de la cinci la trei ani. Însă, de departe, cea mai importantă reducere a pedepsei este în cazul violării secretului votului. Dacă până acum fapta se pedepsea cu închisoare de până la trei ani, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, judecătorii o vor putea sancționa cu cel mult o amendă penală. Sancţiunile scad şi în cazul faptelor de mită electorală, falsificare a buletinelor de vot, a listelor electorale ori împiedicarea drepturilor electorale. Pedeapsa maximă pentru toate aceste fapte era cinci ani de închisoare. Legea nouă prevede sancţiuni de cel mult trei ani petrecuţi în spatele gratiilor, însă practica judiciară arată că majoritatea dosarelor de fraudă electorală au fost clasate din lipsă de probe sau infractorii au fost sancționați cel mult cu închisoare cu suspendare.
Până la intrarea în vigoarea a Noului Cod Penal, care dedică un capitol special infracțiunilor electorale, acestea erau reglementate de cinci legi speciale, dedicate alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, precum şi referendumului.

Sălaj, 2009 – 832 de voturi multiple
În județul Sălaj, Autoritatea Electorală Permanentă a identificat 832 de posibile voturi multiple la precedentele alegeri europarlamentare, din 2009. De departe, cel mai răsunător caz de vot multiplu a fost cel al lui Alexandru Mureșan, fostul șef al APIA Sălaj. Astfel, pe listele suplimentare de la secţiile de votare din comunele Băbeni, Bălan, Ileanda și Lozna apăreau numele lui Alexandru Mureşan, plus CNP-ul, adresa, seria şi numărul Cărţii de Identitate. Pentru această infracțiune, fostul șef al APIA Sălaj a fost condamnat definitiv și irevocabil doar la un an de închisoare cu suspendare, pentru că și-a recunoscut fapta și a beneficiat de clemență.

3 Thoughts to “Votul multiplu este pedepsit cu blândețe”

  1. Anonim

    asa arata demcratia originala romanerasca,furtul inclusive electoral la mare cinste pt actuala clasa politica

  2. ppdd

    cum poti fi aspru cu un mort? dar bland? ii ierti o part din pacate si dai focul mai mic la cazan?

  3. George

    Ce putem astepta de la puscariasii de la putere ; castigarea alegerilor cu metode bine cunoscute (frauda electorala) .
    Restul cunoastem din experienta .

Leave a Comment