Nu mai puţin de 97 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, din municipiul Zalău, au solicitat Primăriei atribuirea unei suprafeţe de teren pe care să-şi contruiască o locuinţă proprietate personală. Dintre aceştia doar 20 au primit, individual, parcele cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi pe care s-au apucat să-şi construiască case. Terenurile atribuite solicitanţilor se află în cartierul Ortelec în zona numită Grădina Onului.
Graţie Legii 15-2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani pot solicita primăriilor de care aparţin atribuirea unei suprafeţe de teren pe care îşi vor putea construi case. Potrivit unor informaţii furnizate de biroul de presă al Primăriei Municipiului Zalău, de la apariţia acestei legi şi până în prezent, la instituţie au fost depuse 97 de astfel de cereri, însă, doar 20 de persoane tinere, respectiv familii, au primit astfel de parcele în suprafaţă de 300 de metri pătraţi. Inţial în decursul a doi ani, din 2003, odată cu apariţia Legii, şi până în anul 2005 Primăria Zalău, ]n urma cererilor depuse, a atribuit 33 de loturi, dar ca urmare a încălcării prevederilor Legii 15/2003 şi a contractelor de comodat s-a preocedat la retragerea dreptului de folosinţă pentru 13 beneficiari. Parcelele se află în cartierul Ortelec, în zona Grădina Onului.
Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a primi teren de la stat?
Conform Legii nr. 15/2003, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani pot depune cereri pentru atribuirea unei suprafeţe de teren pentru construirea unei locuinţe. Mai exact, atribuirea terenului se va face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotârărea Consiliului local al comunei, oraşului sau municipiul unde solicitantul îşi are domiciliul, iar suprafeţele de teren care pot fi atribuite vor fi cuprinse între minim 250 de metri pătraţi şi maxim 500 de metri pătraţi. Cei care intenţionează să obţină un astfel de teren gratuit, de la stat, pe care să îşi construiască case, trebuie să ştie că la data depunerii cererii, nu trebuie să deţină în proprietate o locuinţă sau teren destinat construirii unei locuinţe, atât în localitatea în care se solicită atribuirea, cât şi în alte localităţi. În plus, nici părinţii acestora nu trebuie să deţină un teren în suprafaţa mare. Tinerii din municipiul Zalău, care se încadrează în aceste condiţii pot să-şi depună cererile la sediul Primăriei, la camera 4 – Centrul de relaţii cu publicul, iar cererea trebuie să fie însoţită de următoarele documente: copie de pe certificatul de naştere; copie de pe actul de identitate; declaraţia solicitantului, pe propria răspundere, că nu deţine sau că nu a deţinut o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe, dar şi declaraţia părinţilor solicitantului, pe propria răspundere, că nu deţin sau că nu au deţinut în proprietate, în ultimii zece ani, un teren în suprafaţă mai mare de 500 metri pătraţi în mediul urban şi de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul. Ulterior, beneficiarul este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului şi să o realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în domeniul executării lucrărilor de construcţii.
Lista tinerilor din Zalău care şi-au depus cereri în vederea obţinerii de terenuri gratuite, pentru construcţia de locuinţe, este publică şi poate fi vizualizată pe site-ul Primãriei Municipiului Zalãu, secþiunea Hotãrâri, anexa la HCL numărul 86 din 8 mai 2006.
o sa fie ca la ANL, facie cere ca vrei sa adopti un copil, hop primesti teren, iar o sa faca aia de la tineret coada sa adopte…cu ghilimele…copii
ce jenant…