„Rost – esenţe, gusturi şi stări româneşti”. Aceasta este denumirea albumului de fotografie semnat de fotograful Răzvan Voiculescu, album care s-a lansat luni, 9 decembrie, la Zalău şi în cuprinsul căruia pot fi admirate imagini cu „păstrători de rost” – oameni din toată România, inclusiv din judeţul Sălaj, care au păstrat tradiţia populară şi au dus mai departe obiceiurile din satul românesc.
Lansarea volumului „Rost – esenţe, gusturi şi stări româneşti”, la Zalău, aparţine „păstrătorului de rost”, cunoscutul promotor al gastronomiei din satele sălăjene – Mircea Groza. „În urmă cu aproximativ două săptămâni, am participat la lansarea acestui album de fotografie la Bucureşti şi, atunci, având în vedere faptul că în cuprinsul albumului sunt şi păstrători de rost din judeţul Sălaj, alături de mulţi alţii din întrega ţară, 58 în total, am decis ca acesta să fie lansat şi la Zalău. Desigur, în prezenţa celor care fac cinste judeţului nostru, oameni care au păstrat tradiţiile. (…) Păstrători de rost, aşa le spunem noi, oameni care duc mai departe tradiţiile, meşteşugurile şi portul popular sălăjean. Sunt oameni, poate, prea puţin cunoscuţi, care ştiu să păstrzeze tradiţiile populare ale Sălajului şi fac acest lucru din pasiune”, a precizat Groza.
Evenimentul dedicat „păstrătorilor de rost” din judeţul Sălaj, desfăşurat în sala „Porolissum” a Consiliului Judeţean, a reuşit să adune un public numeros. Oameni de cultură, autorităţi locale, iubitori de folclor şi tradiţii populare, etnografi, muzeografi, zălăuani şi nu în ultimul rând „păstrătorii de rost” din judeţ – protagoniştii albumului „Rost – esenţe, gusturi şi stări româneşti”. Este vorba despre Florica Criste din localitatea Cizer, Cosmuţa Sâmpetrean din localitatea Hida, Augustin Mureşan din Gîrbou, Petru Teglaş din localitatea Var, familia Ghiuruţan din Fîntînele, Ioan Seres din Crasna, Carol Marton din Verveghiu, Ligia Bodea de la Iaz, Mircea Groza din Zalău, Iosif Oros din Şeredeiu şi Gheorghe Grec din Ortelec. Toţi aceşti sălăjeni, care au fost imortalizaţi de fotograful Răzvan Voiculescu în albumul său, au păstrat „rostul” acestui judeţ. Meşteri de viori, împletitori de nuiele, culegători de folclor, stupari, clopari, crescători de animale, măcelari şi viticultori – sălăjeni care păstrează tradiţiile din „tată-n fiu”.
„Rost – esenţe, gusturi şi stări româneşti”
Albumul lui Răzvan Voiculescu lansat la Zalău, la iniţiativa lui Mircea Groza, este parte a unei campanii naţionale care propune prin intermediul artei fotografice să aducă poveştile şi chipurile acestor „păstrători de rost” în faţa publicului. Volumul „Rost – esenţe, gusturi şi stări româneşti” este un album dedicat satului tradiţional, iar prin acest proiect se doreşte recuperarea „rostului românesc” manifestat prin obiceuri, meşteşuguri şi tradiţii, toate surprinse artistic. Însuşi fotograful Răzvan Voiculescu, prezent la lansarea propriului volum, la Zalău, a declarat că „păstrătorii de rost” din Sălaj au apărut în acest acest album datorită lui Mircea Groza, sugerând în acelaşi timp tuturor celor prezenţi la eveniment să păstreze tradiţiile. „Să încercăm să păstrăm aceste tradiţii cu care ne identificăm”, a precizat fotograful Voiculescu.
Evenimentul care s-a bucurat de un public numeros, o sală arhiplină, a continuat cu un recital de muzică tradiţională din Sălaj, susţinut de un taraf format din instrumentişti ai orchestrei Ansamblului Folcloric „Meseşul” al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, cu proiecţia filmului de scurtmertraj „ROST– Păstrătorii” realizat de regizorul Şerban Georgescu, cu o degustare de produse tradiţionale şi cu un concert susţinut de Nicu Alifantis.