Noile cărţi de identitate, care vor conţine, într-un cip, inclusiv amprentele posesorului, vor fi eliberate începând cu 1 aprilie 2014, iar punerea în circulaţie a noilor documente de identitate se va realiza, în mod eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate, pe măsura asigurării cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ, pentru modificarea legislaţiei referitoare la noile documente de identitate care vor fi obligatorii de anul viitor.Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul MAI şi stabileste, printre altele, forma şi conţinutul de date ale documentelor de identitate care vor fi puse în circulaţie din 1 aprilie 2014. Este vorba despre:cartea de identitate (C.I.), cartea electronica de identitate (C.E.I), cartea de identitate provizorie (C.I.P.) şi dovada de reşedinţă în cazul cetăţenilor români, cartea de rezidenţă, respectiv cartea electronică de rezidenţă (C.E.R.), precum şi cartea de rezidenţă permanentă şi cartea de rezidenţă electronică permanentă, pentru cetăţenii statelor membre ale UE, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care au resedinţa pe teritoriul României.
Potrivit proiectului legislativ, noile cărţi de identitate vor conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale şi datele înscrise în mediu de stocare, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent. Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu. Astfel, buletinele electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
De asemenea, noile documente de identitate vor include şi datele aferente cardului naţional de asigurări de sănătate, respectiv: numele, prenumele, precum şi codul numeric personal ale asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Totodată, pe cipul care permite asimilarea cărţii de identitate ca şi card de sănătate, vor fi înscrise şi: diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi RH, acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces; numele, prenumele şi datele de contact ale medicului de familie.
Reprezentanţii MAI susţin că noile documente de identitate vor conţine elemente de securizare specifice, care să asigure împiedicarea falsificării şi contrafacerii. Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţa de contact, iar cartea electronică de identitate şi cartea electronică de rezidenţă vor avea încorporate un cip cu dubla interfaţă, cu contact şi contactless. Potrivit MAI, tehnologia contactless cip inteligent are implementate în interior măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a duplicării informţiilor.
Totodată, accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI, cum ar fi un număr personal de identificare (PIN). Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate se realizează numai în prezenţa titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor sau al Direcţiei, cu excepţia situaţiei în care persoana este netransportabilă, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care înregistrează cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.
Cărţile de identitate electronice vor fi făcute de Direcţia Generală de Paşapoarte, prin Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice.
INTERPELARE ADRESATA ORGANIZATIEI PSD SALAJ SI SENATORULUI GHEORGHE POP
Autor: Cetateanul Consternat
Circumscriptie electorala: Nr. 33 Salaj
Colegiul electoral: Nr. 2, Zalau-Salaj
Grup Politic : Niciunul
Obiectul interpelarii – Pana Cand?
Stimabililor politicieni,
Pana cand ii veti permite cetatenei Daniela Elena Fizesan – Chisbora, membru PSD Salaj, sa se ocupe cu raspandirea unor zvonuri malitioase in legatura cu povestile vanatoresti ale senatorului PSD, Gheorghe Pop?
Cu deosebita consideratie,
Cetateanul Consternat
Le-ar putea face si ceva mai mici. Arata ca dracu’.