Cea de a treia ediţie a Festivalului Judeţean de Teatru pentru Elevi care s-a desfăşurat la Zalău, în perioada 15-17 noiembrie 2013, în organizarea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Tenaris Silcotub şi-a desemnat câştigătorii. Concursul care a adunat peste 450 de participanţi s-a adresat tuturor elevilor din şcolile gimnaziale, licee şi grupuri şcolare din judeţ şi şi-a propus educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia. Prin acest festival, organizatorii intenţionează să descopere noi talente în domeniul artei interpretative şi să favorizeze mai multe obţiuni profesionale în rândul elevilor, dar şi să păstreze portul popular şi obiceiurile populare.
Premii pentru secţiunea teatru dramatic licee
La secţiunea teatru dramatic licee au fost acordate premii şi menţiuni. Astfel, premiul I a fost obţinut de elevul Daniel Teglaş pentru interpretarea rolului „Pictorul” şi regia spectacolului „Califul şi pictorul”, Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, premiul II i-a revenit elevei Tania Mureşan, de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” din Zalău, pentru rolul din spectacolul „Şedinţa cu părinţii”, ia premiul III a fost obţinut de elevul Radu Florin Cherecheş pentru rolul Mache din spectacolul trupei „Iuniores”, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei. De asemenea, la această secţiune a festivalul au fost acordate şi menţiuni care au revenit: elevului Mihai Damian, de la Liceul de Artă „Ioan Sima”, pentru interpretarea rolului din spectacolul „Doctor fără voie” şi elevei Raluca Băbănaş, de la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău pentru rolul din spectacolul „Gaiţele”, iar premii speciale au fost obţinute de trupa Caliente a Liceului Tehnologic „Georghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei pentru spectacolul „Autobahn” şi elevei Diana Abrudan de la Liceul Tehnologic nr.1 Surduc, pentru rolul din spectacolul „D’ale carnavalului”.
Premii secţiunea teatru dramatic – şcoli gimnaziale
La această secţiune a festivalului au fost acordate premii şi menţiuni după cum urmează: premiul I trupa „Topic” de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Gârbou; premiul II – trupa „Beatitudinea”, Şcoala „Silvania” Şimleu Silvaniei; premiul III – trupa „Lumea Ludens” de la Liceul Tehnologic „Cserey – Goga” din Crasna. Au fost acordate şi menţiuni trupelor „Logic” de la Şcoala Gimnazială nr.1 Cristolţ şi „Trupa lui Pătrăţel” de la Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Zalău, iar premii speciale pentru interpretare s-au acordat elevului Sebastian Topan de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gârbou, elevei Simina Seutea de la Liceul Sportiv „Avram Iancu” din Zalău, elevei Adina Sorina Petran, Şcoala Gimnazială nr. 1 Cristolţ şi elevului Denis Moga de la Şcoala „Silvania” din Şimleu Silvaniei.
Teatru popular şi teatru dramatic în limba maghiară
La secţiunea teatru popular premiul I a revenit formaţiei „Muguri someşeni” de la Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău; premiul II – trupei „Logic” de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Cristolţ şi premiul III – trupei „Topic” de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Gârbou. Menţiuni au fost acordate trupelor „Clăcăşiţele Valcăului” de la Şcoala Gimnazială Valcăul de Jos şi trupa „Junii Preotesei” de la Şcoala Gimnazială Preoteasa. Şi la această secţiune au fost acordate premii speciale: trupei „Tradiţii” de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, trupa „Urmaşii lui Maniu” de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Pericei şi trupei „Socăciţele din Vârşolţ” de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Vârşolţ.
De asemenea, la secţiunea teatru dramatic în limba maghiară au fost acordate următoarele premii: premiul I – trupa „Berekenye” de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei; trupa „Tinikomediasok” de la Liceul Tehnologic „Cserey – Goga” Crasna şi trupa „Palinta” de la Liceul Tehnologic nr. 1 Sărmăşag; premii II – trupa „Ls Thalia” de la Biblioteca Publică „Arany Janos” Nuşfalău; trupa „Szikra” de la Şcoala Gimnazială „Gyulaffy László” din Cehu Silvaniei; premiul III – trupa „Zelma” de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău. Tot la această secţiune au fost acordate premii de interpretare: elevului Fehérvári Tamás Attila de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei şi elevei Csősz Emőke de Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti.
Juriul celei de a treia ediţie a Festivalului Judeţean de Teatru pentru elevi de la Zalău a fost format din regizori, coregrafi, profesori, scriitori şi meşteri populari, profesionişti în domeniul culturii. este vorba despre: Gelu Badea – regizor de teatru, Marian Grosu – coregraf, Marcel Lucaciu – inspector şcolar şi scriitor, Corina Bumbaş – metodist la Casa Corpului Didactic Sălaj, Ileana Graţiana Pop şi Florica Criste – meşteri şi rapsozi populari sălăjeni, Rozs Rita – profesor, Kovacs Tunde – profesor, Fejér László – ziarist, Viorel Tăutan – profesor, membru al USR, profesor Gheorghe Bodea şi profesor Dorina Ciutre.