Angajatorii sălăjeni care au încadrat în muncă angajaţi cu un salariul minim brut pe economie de 800 de lei vor trebui să plătească bani în plus pentru fiecare angajat. Asta începând de anul viitor, de la 1 ianuarie 2014, odată cu creşterea salariului minim brut pe economie.
Creşterea salariului minim brut pe economie, de la 800 de lei cât este în prezent la 850 de lei, cât va fi de la 1 ianuarie 2014, înseamnă pentru angajatori nu doar 50 de lei în plus plătiţi angajatului, ci şi costuri mai mari în ceea ce priveşte taxele care trebuie achitate pentru respectivul salariu. Lunar, cheltuielile societăţilor comerciale cu salariile vor fi mai mari cu peste 110 lei decât în prezent pentru fiecare angajat încadrat cu minimul pe economie. Pe de-o parte, angajatorul va trebui trebui să plătească cu 50 de lei mai mult decât până în prezent angajatului, la care se vor adăuga alţi 64 de lei pentru contribuţiile la stat pe care angajatorul le va achita în plus pentru respectivul salariu.
În prezent costul lunar al unui angajator pentru un singur angajat încadrat în muncă cu salariul minim brut pe economie este de 1.024 de lei lunar, sumă care include salariul şi o serie de contribuţii. Este vorba despre contribuţia la asigurările sociale pentru condiţii normale de muncă – 166 de lei lunar, contribuţia la fondul de şomaj – patru lei lunar, contribuţia la fondul de concedii şi indemnizaţii – şapte lei, contribuţia la fondul de de garantare al plăţii creanţelor salariale – doi lei, contribuţia la fondul de Asigurări Sociale de sănătate – 42 de lei şi contribuţia la fondul de accidente de muncă şi boli profesionale – trei lei. Din 2014, odată cu creşterea salariul minim, cheltuielile unui angajator cu un angajat vor fi de 1.088 lei lunar.
Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie va trebui raporată obligatoriu în Registrul de Evidenţă a Salariaţilor de toţi angajatori care au salariaţi plătiţi cu leafa minimă, iar nerespectarea acestei obligaţii poate fi sancţionată de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 8.000 de lei.
În prezent, la Inspectoartul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, sunt înregistraţi 4.330 de angajatori cu un număr de contracte de muncă active de peste 46.600. Dintre aceastea, majoritatea au trecute la încadrare salariul minim brut pe economie – 800 de lei.
…si te mai miri de ce majoritatea „patroni;or” fac evaziune fiscala prin angajarea unor muncitori la negru si plata tuturor angajatilor pe doua state de plata,unul pt.ochii fiscului si unul real!…