Şcolile de şoferi cu promovabilitate sub 50 la sută după primul an de existenţă îşi pierd licenţa de activitate pentru un an. De asemenea, pregătirea viitorilor şoferi nu se va mai putea face cu instructori independenţi, ci doar în şcoli specializate. Noile prevederi au intrat în vigoare la începutul acestei luni. „Instructorii auto independenţi mai au la dispoziţie şapte zile, mai exact până în 13 noiembrie, pentru a se asocia, câte trei sau patru, altfel nu îşi vor mai putea desfăşura activitatea”, a explicat Remus Stanciu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj.
Puţin peste 50 la sută dintre sălăjenii care şi-au dorit un permis de conducere, în primele zece luni ale anului, au reuşit să treacă de proba teoretică. Săptămânal, circa 200 de “aspiranţi” la statutul de şofer se prezintă la proba teoretică, însă aproape jumătate dintre ei nu reuşesc să răspundă corect la 22 din cele 26 de întrebări. Una dintre cauze ar fi slaba pregătire a candidaţilor, susţin reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj. “Deşi faţă de anii trecuţi procentul de promovabilitate a crescut, datorită existenţei testelor pe internet, dându-le astfel posibilitatea de a simula de acasă examenul, majoritatea le învaţă mecanic. Normal ar trebui să frecventeze cursurile de legislaţie, să înveţe, nu doar să le memoreze”, a menţionat reprezentantul SPCRPCIV Sălaj.
Astfel, de la începutul anului, peste 8.300 de persoane au susţinut proba teoretică, din care au fost admise peste 4.600, iar din cei aproape 4.400 de candidaţi care au susţin proba practică au fost admişi 2.670.
Potrivit reprezentanţilor SPCRPCIV Sălaj, concurenţa existentă între şcolile de şoferi, îi determină pe unii dintre instructori să facă cursurile sau orele de pregătire practică de mântuială.