Imunizarea elevilor de clasa a X-a, programată pentru perioada 4-15 noiembrie, a fost amânată. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a precizat că motivul acestei amânării îl constituie lipsa dozelor de vaccin diftero-tetanic, care nu au fost primite de la Ministerul Sănătăţii. „Este vorba de aproximativ 2.000 de elevi de clasa a X-a, restanţieri din anul 2011-2012, care ar trebui vaccinaţi în această perioadă, însă, până în prezent, nu s-au primit dozele necesare pentru a putea demara campania de imunizare a acestora. De îndată ce le vom primi vom începe vaccinarea liceenilor”, a precizat oficialul DSP Sălaj.
Potrivit Ligiei Marincaş, pentru anul şcolar 2013-2014 au fost programate patru campanii de vaccinare în unităţile de învăţământ din judeţ. Primii care au trecut prin emoţiile vaccinării au fost bobocii din clasa I, care au fost imunizaţi în perioada 7-18 octombrie. Peste 1.800 de copii au fost vaccinaţi RRO (antirujeolică-antirubeolică -antiurliană). În perioada 4-15 noiembrie a fost programată administrarea vaccinul diftero-tetanic (dT) elevilor din clasa a IX-a (restanţieri din anul şcolar 2012- 2013) şi elevilor din clasa a X-a (restanţieri din anul scolar 2011- 2012), pentru ca, între 2 şi 13 decembrie, să se desfăşoare campania de vaccinare împotriva poliomelitei la elevii din clasa a II-a (opt ani) şi la cei din clasa pregătitoare (şase ani). Pentru prima dată s-a inclus această vaccinare şi la copiii în vârstă de şase ani. În aprilie-mai 2014 se va realiza vaccinarea diftero-tetanică (dT) a elevilor de clasa a VIII-a.
Campaniile de vaccinare se adresează tututor copiilor de vârstă eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi. Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se va efectua prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Între două administrări succesive ale aceluiaşi tip de vaccin se va păstra un interval minim de 28 de zile. Reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, înaintea fiecărei campanii de vaccinare se vor organiza sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la: vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraindicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora, managementul şocului anafilactic.