La Hida, teatru în şura lui badea Flore a lu’ Juvri

Sălăjenii sunt aşteptaţi, sâmbătă – 29 iunie, începând cu ora 22, la un eveniment cultural, cu totul deosebit, care va avea loc, în comuna Hida din judeţul Sălaj, într-o şură, a lui badea Florea a lu’ Juvri unde se va juca piesa de teatru „Fisura” de Flavius Lucăcel. Evenimentul este organizat de Asociaţia “JAD” în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj în cadrul proiectului „Cultură’n Şură”, iar intrarea este gratuită. Conform organizatorilor, proiectul a pornit de la o idee a regizorului Victor Olăhuţ şi are ca scop reînscrierea comunităţilor rurale pe harta culturală.
Spectacolul „Fisura” se va desfăşura în anexa gospădărească a unui localnic, Flore Prodan în vârstă de 76 de ani, cunoscut în comunitatea de la Hida ca badea Florea a lu’ Juvri, situată pe strada Pavel Roşca din centrul de comună, strada care duce spre cunoscuta Mănăstire Strâmba. Piesa de teatru „Fisura”, o comedie scrisă de Flavius Lucăcel, va începe mâine de la ora 22 iar o echipă de filmare îi va însoţi pe membrii distribuţiei pentru a suprinde reacţiile publicului. După cum au explicat reprezentanţii Primăriei Hida, parteneri în organizarea acestui eveniment, şura a fost special aleasă de organizatorii spectacolului datorită faptului că este una destul de încăpătoare şi, în acelaşi timp este o construcţie cu artitectură veche, specifică mediului rural. Astfel, în interiorul şurii, organizatorii au amenajat un loc special unde se va juca „Fisura” iar în curtea gospodăriei, pentru vizionare, vor fi amplasate bănci pentru publicul participant.
Proprietarul, Flore Prodan a fost chiar încântat de faptul că în gospodăria sa vor ajunge actori, echipă de filmare, oameni de cultură şi localnici care vor asista la spectacol.

„Fisura” – o comedie cu replici sprintene

Piesa „Fisura” este un spectacol – muzical alert, cu replici sprintene, cu priză la public, o pendulare între râs şi plâns, o piesă „ionesciană” despre absurdul care invadează viaţa domestică. Scenografia evidenţiază caracterul conservator al celor doi bătrâni în casa cărora se petrece acţiunea. Pe scurt, Michi şi Ani sunt doi pensionari aparent liniştiţi, care îşi trăiesc viaţa într-o rutină cunoscută: el face piaţa, ea pune murături. Dar când fisura din cămară ameninţă să distrugă echilibrul vieţii lor, cei doi trebuie să ia toate măsurile pentru a o opri. Cine este duşmanul nevăzut care provoacă paguba? Să fie tramvaiul? Să fie traficul nemilos de pe strada adiacentă? Să fie trenurile? Oricare ar fi talia inamicului, bătrânii sunt gata să se ia la trântă cu el. Între timp apare şi Marina, asistentă la secţia textilă, în căutarea Norocului. Acesta vine în persoana lui Gogu, agent de stradă.
Scenele sunt presărate cu intervenţii muzicale, compoziţii ale artistului Indie Folker. Din distribuţia spectacolului fac parte actriţele Teatrului Naţional din Cluj, Anca Hanu şi Adriana Băilescu, actorul independent Leonard Viziteu şi actriţa teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti, Florentina Năstase.

Leave a Comment