Propunerea de înfiinţare a camerelor agricole judeţene, conform ultimului act normativ apărut, revine în actualitate. Conform Ordonanţei adoptate de Guvern, alegerile pentru colegiile locale şi constituirea camerelor judeţene şi naţionale urmeazã sã se desfãşoare în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
Ideea de înfiinţare a acestor organisme nonprofit a apãrut în 2010 şi a fost amânatã la nesfârşit, anul trecut fiind numiţi chiar şi membrii Comitetului Judeţean de Iniţiativã, ce urma sã se ocupe de alegeri, strângându-se inclusiv candidaturile pentru colegii.
În sedinta de Guvern din data de 12 iunie a fost aprobatã
Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, a fost aprobată, luna în curs, în şedinţă de Guvern, moment în care s-a abrogat articolul II din Legea 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Prin modificarea propusă se asigură cadrul organizării şi desfăşurării alegerilor pentru colegiile camerelor agricole şi constituirea camerelor agricole la nivel judeţean şi naţional. Măsura a fost luată pentru a îmbunătăţi, în primul rând, organizarea şi desfăşurarea efectivă a etapelor premergătoare înfiinţării camerelor agricole la nivel judeţean, precum si pentru a înlătura deficienţele de ordin normativ care au privit reglementarea statutului, atribuţiilor şi a categoriilor de membri ai viitoarelor camere agricole. Anul trecut, înfiinţarea acestor camere agricole era într-un stadiu chiar mai avansat, fiind anunţate chiar şi candidaturile pentru colegii ori compoziţia Comitetului Judeţean de Initiativă, dar ideea a rămas în suspans, fără vreun motiv avansat de executiv.
Iniţial, în 2012, când s-a dorit înfiinţarea, în judeţul Sălaj, a colegiilor agricole, fiecare dintre ele urma să înglobeze mai multe comune şi să fie grupate în jurul câte unui centru APIA din judeţ. Prin actul normativ recent aprobat au fost definite atribuţiile Camerei Agricole Naţionale şi camerelor agricole judeţene, astfel încât să fie exercitate, în concordanţă cu statutul lor juridic şi dispoziţiile legale aplicabile, a fost clarificat modul de organizare al camerelor agricole la nivelul fiecărui judeţ şi au fost identificate în mod explicit categoriile de membri care pot face parte din camerele agricole judeţene.
Camerele agricole care se vor înfiinţa în baza legii vor dobândi statutul de utilitate publică, între atribuţiile lor va intra oferirea de asistenţă tehnică şi consiliere producătorilor agricoli în vederea absorbţiei fondurilor europene, organizarea de activităţi de popularizare şi asistenţă tehnică de specialitate prin înfiinţarea de loturi demonstrative, demonstraţii practice, târguri, expoziţii, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri şi mese rotunde.
Camerele agricole ar trebui, de asemenea, să asigure în teritoriu asistenţă tehnică de specialitate, economică şi managerială a persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniile agricole şi conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor în scopul eficientizării activităţilor la nivel de fermă. Mai mult, prin intermediul camerelor agricole se vor realiza activităţi de formare profesională continuă în domeniul agricol şi conexe, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ţinând cont de nevoile şi oportunităţile existente. Practic, aceste organisme nonprofit ce urmează a se înfiinţa nu au rol coercitiv cu privire la respectarea politicii agrare, ci doar de informare şi ajutor dat fermierilor, dar şi de colectare de date privind starea agriculturii judeţene. Primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole vor fi organizate în termen de maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.
Şi cine va plăti aceşti specialişti ?
Eu din banii mei dein impozite, nu sunt de acord!
Cine va avea nevoie de accesare fonduri europene,consiliere tehnica, intocmire cereri de plata,cursuri de initiere,ctc….aceea vor plati…
nici aceia nu vor putea plati suficient sa ai de salarii, ar trebui sa fie f. mari taxele.