Îndemn prezidenţial la reproducere

Îngrijorat de actualul ritm de scadere demografică, preşedintele Traian Băsescu s-a apucat, zilele trecute, în cadrul unei dezbateri despre rolul rolul femeilor în societate, să dea indicaţii preţioase reprezentantelor sexului „slab”. Băsescu le-a recomandat femeilor din România să-şi dea drumul la… patriotism şi să devină „productive”, nu de alta dar minoritatea romă se dovedeşte mult mai activă la acest capitol, fapt ce va determina modificarea structurii populaţiei.
„Natalitatea este o misiune pe care şi femeile din România trebuie să şi-o asume”, a spus preşedintele. Declaraţie suprinzătoare, dacă luăm în calcul o altă afirmaţie a aceluiaşi personaj: „România a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi”, spunea şeful statului, în urmă cu circa doi ani, în semn de susţinere a măsurilor de austeritate luate de către Guvernul Boc, prin care indemnizaţiile de creştere a copilului au fost diminuate şi limitate în funcţie de perioada pe care mama alege să stea acasă pentru a-şi îngriji odrasla.
Preşedintele dovedeşte încă o dată că nu este ancorat în realitate, că habar nu are de condiţia celor mulţi, de cheltuielile pe care le implică creşterea unui copil şi de nivelul salariilor pe care le obţin româncele fertile cărora le era adresat îndemnul prezidenţial. Pentru Băsescu, toate cele enumerate sunt simple detalii, de care familiile nici că ar trebui să ţină cont. „Să facem copii, că ne depăşesc numeric romii!” Ăsta pare să fie moto-ul după care viitoarele mame ar trebui să-şi ghideze viaţa, în opinia şefului statului.
Cât despre întrebarea retorică pe care a formulat-o în acelaşi cadru – „Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate?”, orice comentariu ar fi de prisos. Este suficient să amintim că, nu de mult, Traian Băsescu îşi manifesta îngrijorarea faţă de faptul că România a devenit o ţară de asistaţi social.
Cum ar fi fost, totuşi, ca preşedintele să iasă la înaintare cu idei ceva mai inspirate ori cu soluţii concrete în sprijinul îndemnului său la… patriotism? România şi românii au probleme mult mai serioase decât cea ridicată de Traian Băsescu: locuri de muncă insuficiente, salarii de mizerie, restanţe către bănci, un sistem medical suferind, unităţi de învăţământ fără autorizaţii sanitare, umilinţa ce le este servită de către guvernanţi.

Andreea Vilcovschi

Leave a Comment