Se vor cumpăra microbuze pentru copiii din mediul rural

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) intenţionează să cumpere în leasing 800 de microbuze şcolare. Maşinile, în valoare de 31 de milioane de euro fără TVA, sunt destinate transportului elevilor din mediul rural, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului. Întrucât în unele localităţi din mediul rural numărul elevilor este redus, pentru a le asigura acestora accesul la educaţie este necesară asigurarea transportului lor, în special, către unităţile de învăţământ din centrele de comună, se explică în documentul menţionat. De altfel, prin autorizarea Ministerului de a contracta utilizarea de microbuze şcolare în leasing operaţional, se va avea în vedere asigurarea transportului şcolar pentru elevii din comunităţile rurale îndepărtate de unităţile şcolare la care aceştia sunt arondaţi. De implementarea acestei măsuri vor beneficia aproximativ 50.000 de preşcolari şi elevi. Aceste autovehicule, de tip microbuze şcolare cu 16 +1 locuri , vor fi utilizate exclusiv în interesul copiilor.

Potrivit datelor MEN, în prezent, preşcolari şi elevi, cu vârste cuprinse între 5 ani şi 14 ani, sunt nevoiţi să străbată pe jos sau cu mijloace de transport improprii transportului de persoane de la 3 la peste 20 de kilometri zilnic, reprezentând distanţa de la localitatea de domiciliu la şcoală, dus-întors. De asemenea, trebuie să se ţină cont şi de particularităţile mediului din care provin elevii, de situaţia socială şi financiară a părinţilor acestora, precum şi de condiţiile geografice şi de infrastructură existente pe raza administrativ-teritorială a localităţii de domiciliu şi a localităţii în care se află unitatea şcolară la care este arondat, astfel încât acestea să nu aibă ca şi consecinţă directă abandonul şcolar ori un act educaţional sub nivelele standardelor de calitate stabilite de prevederile legii educaţiei naţionale.
în prezent, sunt unităţi de învăţământ care nu au mijloace de transport sau care au unele foarte vechi, ceea ce face ca acestea să nu prezinte siguranţă în trafic, punând în pericol integritatea fizică şi psihică a elevilor. Acest fapt determină pe de o parte, creşterea costurilor cu reparaţiile, iar pe de altă parte, decalaje în programul şcolar al elevilor, care pot duce la absenteism sau chiar la abandon şcolar.
Conform contractului de leasing operaţional, plata sumelor datorate va fi realizată de Minister, cu încadrarea în bugetul aprobat pe 2013, în limita unui plafon de şapte milioane de lei. Sumele necesare pentru următorii ani vor fi asigurate anual, de la bugetul de stat, prin bugetul MEN.
În urma solicitărilor inspectoratelor şcolare judeţene a rezultat un necesar de cel puţin 800 de microbuze şcolare.

În Sălaj, ar mai fi nevoie de zece microbuze
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, aproximativ zece unităţi de învăţământ din judeţ ar mai avea nevoie, fiecare, de încă un microbuz şcolar pentru a-i transporta în timp util pe toţi elevii.
Ultimele microbuze şcolare au fost repartizate de Ministerul Educaţiei unităţilor de învăţământ din Sălaj anul trecut. Cinci maşini au fost primite în luna ianuarie, iar ultimele două au fost repartizate în luna iunie, unul Şcolii Gimnaziale Şimişna şi celălat Grupului Şcolar „Ioachim Pop” Ileanda. În total, în prezent, parcul auto al şcolilor din judeţ numără peste 80 de microbuze.

 

Leave a Comment