Investiţii în satele sălăjene pentru reparaţia caselor tradiţionale

Graţie unui proiect realizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Centrul de Pregătire Profesională în Cultură Bucureşti, în judeţul Sălaj vor fi investiţi 60.000 de lei pentru reparaţia unor case tradiţionale din mediul rural, suma reprezentând finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Proiectul intitulat „Acasă ca demult” a fost realizat de instituţiile precizate şi va fi demarat pe parcursul acestui an, până la finalul lunii noiembrie, în patru comunităţi din mediul rural. După cum a explicat Ionică Pîrvu, directorul Centrului de Pregătire Profesională în Cultură Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, casele tradiţionale, care vor fi reparate cu finanţare prin acest proiect, se află în localităţile Buciumi, Cizer, Pria şi Iaz, comunităţi în care s-a găsit şi înţelegere din partea proprietarilor. Prin proiectul „Acasă ca demult” se doreşte păstrarea în memoria colectivă şi în viaţa comunitităţii a arhitecturii şi a valorilor tradiţionale date de aceste case. Odată cu finalizarea lucrărilor de reparaţii, proprietarii acestora vor asigura accesul tuturor vizitatorilor, aceasta fiind de altfel şi una dintre condiţiile impuse de „proiectanţi” ca urmare a investiţiilor realizate, în baza unui protocol.
Casele care urmează să fie reparate au o vechime de peste o sută de ani şi vor intra într-un circuit turistic al judeţului.

Leave a Comment