Un angajator din Sălaj riscă să se aleagă cu un dosar de cercetare penală după ce a primit la muncă 14 persoane fără forme legale de angajare. Falsul angajator a fost identificat de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, în cursul lunii trecute, ca urmare a unor controle la o serie de agenţi economici din judeţ, în domeniul relaţiilor de muncă RM. Pe numele angajatorului, inspectorii de muncă au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria din raza teritorială a constatării faptei. Potrivit unor informaţii furnizate de Mariana Pop, purtător de cuvânt al ITM Sălaj, tot în cursul lunii mai, inspectorii institituţiei au descoperit la alţi doi angajatori, din cei peste 120 verificaţi, trei persoane care munceau fără forme legale, pentru care au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 10.000 de lei. În urma controlului, un alt angajator nelegiuit a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 36.000 de lei pentru că a primit la lucru un număr de 12 străini fără autorizaţie, respectiv permis de şedere. După cum a explicat purtătorul de cuvânt al ITM Sălaj, inspectorii de muncă au mai constatat şi alte nereguli. Este vorba despre nepăstrarea la sediul angajatorului a registrului salariaţilor în format electronic şi nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară – 750 de lei lunar, pentru aceste abateri fiind aplicate amenzi de 1.300 de lei.
Amendaţi pentru lipsa echipamentelor de muncă
Controlul a continuat şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă SSM, unde doi angajatori au încasat din partea inspectorilor de muncă amenzi în cuantum de 10.000 de lei pentru utilizarea echipamentelor de muncă neomologate şi pentru neasigurarea echipamentului de protecţie pentru lucrători. Potrivit lui Mariana Pop, în cadrul acţiunilor de control inspectorii au constat şi o serie de deficienţe pentru care au aplicat doar avertismente, printre acestea numărându-se: lipsa materialelor de instruire SSM, lipsa evaluării riscurilor de accidente şi îmbolnăviri profesionale, lipsa planului de securitate pe şantier şi lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere SSM.
Niste angajatori, un angajat, doamne, unde esti tu doamne,……………!
Iată patronii care, spuneau derbedeii în 1990, vor avea grijă de oameni, nu comuniştii .
Unde sunteţi jagardelelor, să vă scuip între ochi.
Pentru astfel de „patroni” am lichidat noi Armătura şi Emailaţii ?!
Sa le mancati pla la toti daca nu-i stiti nominaliza…
Doamna Augusta,scrie articole ca sa umple ziarul si sa ia salar dar fara efect.De ce nu le dati numele la angajatori ,ca sa mearga si alti muncitori sa lucre pe bani marunti la ei si cind isi verifica vechimea …=0?? Toata lumea stie ca asa se intinpla!!Articole ca acesta sint ca si birfele babelor cu ;A fost odata un om care a avut un ciine………!!
..
nu le dau cei de la itm numele pana cand se termina procesul
Ioane! Da-on masa de treaba! Sub masca anonimatului, poti tot comenta, dai dovada ca esti un om de… .Ce treaba ai tu cu cine a scris materialul? Eu zic sa-ti vezi de carpele tale si le mananci tu aia la toti, bine?
ba eu sint de acord cu Ion
…pe hotii si excrocii astia cu acte numiti patroni, care fura o tara intreaga, nu-i nominalizeaza nici dreacu, vezi doamne pana se termina procesul,zice ITM-ul,insa pe amaratii care au luat niste cirese,poate din cauza foamei,de pe mosia unui patron,repede io nominalizat militienii pe prima pagina a ziarelor fara proces,au oare la aistia nu le trebe proces pentru ca nu-s patroni,or ca-s fii pulii sarantoci si n-au milioanele excrocilor cu care sa unga unde trebuie?! …