Doi absolvenţi ai Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei nu şi-au susţinut probele orale ale examenului de bacalaureat alături de colegii lor. În ambele cazuri motivele sunt de ordin medical, fiind nevoie de desemnarea unor comisii speciale pentru ca cei doi elevi să poate susţine aceste probe.
Ramona Fiţ, elevă a Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”, de-a lungul celor patru ani de liceu a fost şcolarizată la domiciliu, din cauza unui handicap locomotor, motiv pentru care tânăra va susţine şi probele examenului de bacalaureat tot la domiciliu, supravegheată de o comisie specială. Potrivit conducerii liceului şimleuan, eleva s-a înscris la prima sesiune a bacalaureatul, însă va susţine doar probele orale, motivând că nu se simte pregătită pentru probele scrise.
Ramona locuieşte, împreună cu familia sa în localitatea sălăjeană Nuşfalău, iar din cauza unui handicap locomotor, tânăra a fost nevoită să înveţe materia de liceu nu în clasă alături de colegii săi, ci acasă. Zilnic, profesori ai Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” au trecut pragul familiei pentru a se asigura că tânăra nu rămâne în urmă cu materia predată la clasă. În cei patru ani de liceu, potrivit secretarei unităţii şcolare menţionate, fata a fost o singură dată adusă la şcoală, iar până la vârsta de 18 ani, a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale, familia sperând de fiecare dată că tânăra îşi va reveni şi se va putea deplasa singură. În ciuda acestor greutăţi, Ramona a absolvit liceul cu media 6,91, profilul industrie textilă şi pielărie şi s-a înscris şi la examenul de bacalaureat.
Probă de competenţe, susţinută în spital
Cel de-al doilea elev este Cristian Silvester Lorand, absolvent al liceului menţionat, profilul electronică automatizări, care a doua zi după festivitatea de absolvire, a fost internat la spitalul din localitate, secţia boli infecţioase, fiind diagnosticat cu sindrom icter dureros abdominal. Conform informaţiilor furnizate de conducerea Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”, tânărul şi-a susţinut proba de competenţe profesionale, nivel III, în spital, în prezenţa unei comisii speciale desemnată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. La scurt timp, tânărul a fost externat, în urma analizelor medicale stabilindu-se că nu este o vorbă de o boală contagioasă, astfel încât, potrivit sursei citate, Lorand şi-a susţinut proba de competenţe lingvistice la limba şi literatura română, care a avut loc în perioada 10-12 iunie, în sala de examen, alături de colegii săi. De asemenea, absolventul va fi prezent şi la celelalte probe ale examenului de bacalaureat.