Pentru că nu şi-au achitat datoriile faţă de stat, la bugetul local, peste 150 de beneficiari de prestaţii sociale din raza judeţului Sălaj au rămas fără drepturile băneşti. Este vorba despre persoanele beneficiare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei dar şi beneficiari ai venitului minim garantat.
16 mămici, fără bani pentru îngrijirea copilului
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, instituţia prin intermediul căreia sunt plătite către beneficiari toate tipurile de prestaţii sociale, a sistat începând cu luna aprilie 2013 zeci de prestaţii sociale către beneficiari, din cauza faptului că aceştia nu au reuşit să-şi plătească la timp impozitele pe locuinţe, terenuri, mijloace de transport sau pe alte bunuri pe care le au în proprietate, taxe aferente anului 2012. Potrivit unor informaţii furnizate de Marinela Cipleu, purtător de cuvânt al AJPIS Sălaj, până în prezent, conform Legii 166-2012 privind obligaţia unor beneficiari ai beneficiilor sociale de a-şi achita obligaţiile legale faţă de bugetul local pentru anul anterior, pentru bunurile care le au în proprietate, conform prevederilor Codului fiscal, 16 mămici, din cele 28 înregistrate în luna aprilie cu datorii la bugetul local, aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, nu mai primesc indemnizaţii pentru îngrijirea micuţilor până ce nu îşi vor achita în totalitate debitele faţă de stat. Lista suspendărilor de la drepturile băneşti continuă cu încă 105 beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, dar şi cu alte 19 persoane beneficiare ale venitului minim garantat. Suspendarea plăţii dreptului la ajutor social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei s-a efectuat prin dispoziţia primarului în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa beneficiarii drepturilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJPIS Sălaj, instituţia suspendă plata drepturilor la ajutor social şi a alocaţiei de susţinere a familiei doar în baza unor dispoziţii emise de primarul localităţii, iar în cazul dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului, suspendarea s-a efectuat prin decizia directorului executiv al instituţiei. Suspendarea celor trei drepturi de beneficii sociale are loc pe o perioadă de cinci luni. Achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local, în perioada de suspendare, atrage reluarea acordării drepturilor suspendate începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia.
Fără alocaţii din cauza absenţelor
Suspendări şi diminuări ale veniturilor realizate din alocaţii au fost înregistrate şi în cazul a peste 386 de beneficiari, elevi care urmează cursurile gimnaziale sau liceale la diferite şcoli, din judeţ, inclusiv din municipiu. După cum a explicat Marinela Cipleu, din cauza faptului că au acumulat absenţe nemotivate la şcoală, în primul semestru al anului şcolar 2012-2013, 196 de familii beneficiare a alocaţiei de susţinere primesc lunar bani mai puţini, cuantumul alocaţiei fiind diminuat cu 20 respectiv 50 la sută. Este vorba despre 189 de copii care au înregistrat individual între 10 şi 19 absenţe, în acest caz cuantumul alocaţiei fiind dimunuat cu 20 la sută pentru fiecare copil, şi de alţi şapte copii care au înregistrat individual câte 20 de absenţe. În acest caz, cuantumul alocaţiei s-a diminuat cu 50 la sută. De asemenea, tot în această perioadă, până la terminarea anului şcolar, pe o perioadă de maxim şase luni, pentru 190 de elevi, AJPIS Sălaj a suspendat plata alocaţiei, pentru că, pe parcursul primului semestru al anului şcolar au înregistrat individual peste 20 de absenţe. Situaţia privind absenţele se transmite de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj la finalul fiecărui semestru, iar la un număr de peste 20 de absenţe acumulate, plata alocaţiei poate fi suspendată pe o perioada maximă de şase luni calendaristice. Elevii care au acumulat în semestrul al II-lea absenţe, trebuie să fie pregătiţi pentru suspendări de la plată şi diminuări ale alocaţiei.